17/06/2021

Uutiset

Tulossa syksyllä! Turvallisuus ja hoiva taiteen kentällä

Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmaviikko
7.–11. syyskuuta 2021
Helsinki

Vieraanvaraisuusharjoituksia-viikko syyskuussa tuo yhteen taiteilijat, kuraattorit ja muut nykytaiteen kentän toimijat. Viisipäiväinen tapahtuma järjestetään Helsingissä nyt toista kertaa, ja se on osa Frame Contemporary Art Finlandin kansainvälistä ohjelmaa.

Syksyn tapahtumaviikko kietoutuu turvallisuutta ja hoivaa pohtivien ja harjoittavien tapahtumien ympärille. Ohjelmassa vieraanvaraisuus, hoiva ja turvallisuus kytkeytyvät toisiinsa käytänteinä, tekoina, teollisuudenaloina ja valtajärjestelminä. Myös taiteen kuratoinnissa ja esittämisessä on viime aikoina kiinnitetty paljon huomiota hoivan ja turvan kysymyksiin.

Museoissa ja muissa taidetta esittävässä instituutioissa turvallisuus on jatkuvasti läsnä taideteosten, esineiden ja instituutioiden oman infrastruktuurin suojeluun liittyvissä huolissa, mutta ei juurikaan huomioina siitä, kenelle turvaa ja hoivaa tarjotaan. Ohjelmassa kysytään, miten voisimme olla vieraanvaraisia erilaisille turvaan ja hoivaan liittyviin tarpeille. Entä miten voisimme toimia vastuullisesti suhteessa erilaisiin väkivalta- ja turvallisuuskoneistoihin, jotka kytkeytyvät instituutioihin ja taiteelliseen toimintaan?      

Ohjelma järjestetään 7.–11. syyskuuta Helsingissä, Vantaalla ja verkko-ohjelmana. Se sisältää keskusteluita, esityksiä, näyttelyitä sekä uuden julkaisun. 

Viikon ohjelmassa ovat mukana muun muassa seuraavat taiteilijat ja kuraattorit: Panos Balomenos, Ama Josephine Budge, Viviana Checchia, Forensic Architecture, Elis Hannikainen & Vappu Jalonen, Áslat Holmberg, Milla Kallio & Efe Ogbeide (FEMMA Planning), Flo Kasearu, Alen Ksoll, Natasa Petresin Bachelez & Elena Sorokina (Initiative of Practices and Visions of Radical Care), Yates Norton, Nat Raha, Sepideh Rahaa, Annika Rauhala, Shubhangi Singh, Rosario Talevi, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen ja Eero Yli-Vakkuri.  

Shubhangi Singh: Bringing a Poem to a Gunfight, 2021. Still-kuva videosta.

Ilmoittautuminen tapahtumiin avautuu elokuussa

Koko ohjelma ja osallistujat julkaistaan ​​elokuussa ja ilmoittautuminen tilaisuuksiin avataan ohjelman julkaisun yhteydessä, jolloin kerromme tarkemmin myös etäyhteyksistä ja tapahtumatilojen saavutettavuudesta.

Viikon tilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia, mutta paikkoja on varotoimenpiteiden vuoksi rajattu. Seuraamme aktiivisesti koronavirustilanteen kehittymistä ja teemme toimenpiteitä tarvittaessa viranomaisten ohjeistuksen mukaan. Seuraathan kanaviamme.

Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmaviikon pääyhteistyökumppanit  ovat Arkkitehtuurimuseo ja Vantaan taidemuseo Artsi. Lisäksi ohjelman tuottamiseen osallistuu IHME Helsinki ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti. Viikko on osa Framen kansainvälistä asiantuntijavierasohjelmaa. Helsinkiin mahdollisuuksien mukaan saapuvat ulkomaiset asiantuntijavieraat tapaavat viikon aikana paikallisen kentän taiteilijoita, nykytaiteen kuraattoreja ja muita toimijoita. Tapaamisia järjestetään myös etäyhteyksin.

Lue lisää Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmasta englanninkieliseltä sivultamme: Rehearsing Hospitalities