Yhteistyöhön

Venetsian taidebiennaali on maailman tärkein nykytaiteen näyttely ja kiinnostava yhteistyön paikka. Tule kumppaniksemme biennaaliin!

Suomi on osallistunut Venetsian taidebiennaaliin jo yli sata vuotta. Venetsia on maailman taidebiennaaleista vanhin: se perustettiin 1895. Jo vuoden 1899 biennaalissa nähtiin suomalainen taiteilija, Elin Danielson-Gambogi, joka oli mukana Italian paviljongissa. Suomi osallistui biennaaliin omalla näyttelyllä ensimmäisen kerran 1909 Akseli Gallen-Kallelan teoksilla.

Suomen oma paviljonki rakennettiin taidebiennaalin valtaamaan puistoon, Giardiniin, vuonna 1954. Kyseessä oli suomalaisen kulttuuriväen yhteinen hanke, jonka keulahahmona ja yhtenä mesenaattina toimi Maire Gullichsen. Puisen ja alun perin väliaikaiseksi tarkoitetun paviljongin suunnitteli Alvar Aalto. Sittemmin Aallosta tuli maailmankuulu, ja paviljonki on Italian museoviranomaisten suojelema rakennus.

Suomi on yksi onnekkaista maista, jolla on oma paviljonki erinomaisella paikalla Italian päänäyttelypaviljongin vieressä Giardinissa. Hyvä sijainti tarjoaa loistavan tilaisuuden edistää suomalaisen nykytaiteen tunnettuutta.

Giardinin biennaalipuisto vuoden 2022 avajaisviikolla. Kuva: Reishabh Kailey

Olemme vuosien mittaan tehneet Venetsian biennaalissa yhteistyötä kulttuuriorganisaatioiden lisäksi lukuisten eri media- ja yrityskumppaneiden kanssa. Kumppaneitamme ovat olleet mm. Aalto-yliopisto, Avotakka, Bukowskis, DB Schenker, Finnish Design Shop, EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Helsingin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma, Serlachius-museot ja Visit Finland / Business Finland. Yhteistyökumppanimme kertovat saaneensa tilaisuuksistamme arvokkaita kontakteja, jotka toivottavasti vievät heitä eteenpäin.

Seuraava Venetsian taidebiennaali järjestetään vuonna 2024. Jos kiinnostuit kumppanuudesta, ole rohkeasti yhteydessä niin katsotaan yhdessä, mitä voisimme tehdä!

toimitusjohtaja Raija Koli
viestintäpäällikkö Rosa Kuosmanen
yhteystiedot

Yhteistyössä EMMA – Espoon modernin taiteen museon ja Saastamoisen säätiön kanssa järjestetty mediatilaisuus Venetsian biennaalin avajaisviikolla. Kuva: Reishabh Kailey