Organisaatio

Frame Contemporary Art Finland on nykytaiteen organisaatio ja tiedotuskeskus, joka vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa, edistää kansainvälistä toimintaa ja tuottaa tietoa nykytaiteesta. Tältä sivulta löydät Framen hallituksen ja valtuuskunnan esittelyt.

Hallitus

Framen hallituksen nimeää opetus- ja kulttuuriministeriö. Framen hallituksen jäsenet vuosina 2021–2023 ovat

Kuva Esa Alanteesta. Hänellä on kuvassa silmälasit, parta ja sininen paita. Hän katsoon suoraan kameraan.

Esa Alanne

Esa Alanne on Suomen Tanskan kulttuuri-instituutin johtaja. Suomen Tanskan kulttuuri-instituutti on erikoistunut kahden maan välisen vuorovaikutukseen erityisesti nykytaiteen kentällä. Alanne on rakentanut vahvoja kansainvälisiä verkostoja nykytaiteen alalla laajasti residensseistä museoihin, gallerioihin ja taidemessuille.

Hanna Johansson

Hanna Johansson on Taideyliopiston Kuvataideakatemian dekaani. Hän tuntee laajasti nykytaiteen kentän ja on tutkinut esimerkiksi suomalaisen nykytaiteen suhdetta ekologiaan ja ei-inhimillisten toimijuuksien osallisuutta nykytaiteessa. Johansson on myös taidehistorian dosentti Helsingin yliopistossa, IHME-Helsinkiä tuottavan Pro Arte -säätiön hallituksen varapuheenjohtaja ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahaston neuvottelukunnan jäsen.

Tellervo Kalleinen

Tellervo Kalleinen on nykytaiteilija, joka pohjaa taiteensa luovaan yhteistyöhön. Kalleinen on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta ja opiskellut Hochschule für Bildende Künstessa Hampurissa ja Braunschweighissa Saksassa. Kalleinen on työskennellyt vuodesta 2002 Oliver Kochta-Kalleisen kanssa. Duo palkittiin AVEK mediataidepalkinnolla 2012 ja Ars Fennicalla 2014 ja heillä on ollut lukuisia näyttelyitä ympäri maailmaa.

Jaakko Lindgren

Hallituksen puheenjohtaja. Jaakko Lindgren työskentelee asianajajana. Hän on hoitanut paljon nykytaiteeseen liittyviä juridisia kysymyksiä Suomessa ja ulkomailla.

Puolipotrettikuva. Henkilö, jolla silmälasit, musta parta ja mustat hiukset sekä sininen paita katsoo suoraan kameraan ja hymyilee.

Ali Akbar Mehta

Ali Akbar Mehta on Museum of Impossible Forms -yhteisön perustajajäsen ja toimi sen taiteellisena johtajana vuosina 2018–2020. Tutkimukseen perustuvan työskentelynsä kautta Mehta luo äärettömiä kyberarkistoja, jotka kartoittavat historiaan, muistiin ja identiteetteihin perustuvia narratiiveja. Mehta tekee väitöskirjaa Aalto-yliopistoon ja hänellä on taiteen kandidaatin tutkinto Sir J.J. School of Artista Mumbaista sekä maisterin tutkinto Aalto-yliopiston Visual Culture, Curating, and Contemporary Art -ohjelmasta.

Oskari Nokso-Koivisto

Oskari Nokso-Koivisto työskentelee Aalto-yliopiston taloustieteen laitoksella tutkimuksen ja päätöksenteon yhteistyöstä vastaavan Aalto Economic Instituten toiminnanjohtajana. Hankkeiden tavoitteena on ollut taloustieteen osaamisen vieminen osaksi päätöksentekoa. Nokso-Koivisto on ollut mukana perustamassa Aallon, HY:n ja Hankenin yhteistä taloustieteen yksikköä Helsinki Graduate School of Economicsia ja toimii tällä hetkellä Helsinki GSE:n johtokunnan sihteerinä.

Anni Venäläinen

Anni Venäläinen toimii Porin taidemuseon vt. taidemuseonjohtajana. Hän kuuluu mm. Porin kaupungin Sivistystoimialan kulttuuriyksikön johtoryhmään ja Maire Gullichsenin taidesäätiön hallitukseen. Museotyön ohella Venäläinen on toiminut vierailevana luennoitsijana, sekä vapaalla kentällä kuraattorina ja kirjoittajana.

Valtuuskunta

Framen valtuuskunta on neuvoa-antava elin. Valtuuskunnan päätehtävät ovat vahvistaa säätiön yhteiskuntasuhteita ja sidosryhmätoimintaa sekä huomioida toimintaympäristön muutoksia. Valtuuskunnassa on kolmetoista säätiön perustajaorganisaatioiden nimeämää jäsentä sekä enintään seitsemän muuta jäsentä. Kolmivuotisella toimikaudella 2018-2021 jäsenet ovat:

Lauri Savisaari, Tampereen kaupunki, valtuuskunnan puheenjohtaja
Ilkka Pitkänen, Suomen taiteilijaseura, valtuuskunnan varapuheenjohtaja
Antti Brunni, Espoon kaupunki
Maija Tanninen-Mattila, Helsingin kaupunki
Timo Simanainen, Lahden kaupunki
Elina Vieru, Oulun kaupunki
Nina Toppila, Pro Artibus
Johanna Kiivaskoski, Suomen Taideakatemia
Asko Mäkelä, Suomen Taideyhdistys
Joonas Ahlava, Suomen Taiteilijaseura
Seela Petra Lehtonen, Suomen Taiteilijaseura
Olli Immonen, Turun kaupunki
Jyrki Nieminen, Vantaan kaupunki