Viestit päättäjille

Kuvataide on meille suomalaisille tärkeää. Tältä sivulta löydät Framen ja kuvataiteen alan viestit päättäjille. Meihin voit olla yhteydessä, kun kaipaat tietoa kuvataiteesta!

Tietoa kuvataiteesta

Kuvataideala työllistää suuren määrän luovia ammattilaisia: taiteilijoita, asiantuntijoita ja taiteen välittäjiä. Myös yleisö rakastaa kuvataidetta: kuvataiteen näyttelyihin ja tapahtumiin tehdään vuosittain lähes 5 miljoonaa käyntiä.

Suomalainen kuvataidekenttä on poikkeuksellisen laaja: meillä on lähes 70 taidemuseota, yli 100 taidegalleriaa ja kymmeniä vuosittain järjestettäviä kuvataidetapahtumia ympäri Suomea.

Rahoituskuoppa

Jo vuonna 2009 julkaistu Päin näköä! Visuaalisten alojen taidepoliittinen ohjelma alleviivasi, että Suomessa visuaalisten taiteiden kentän rahoitus on vaatimatonta muihin taiteenaloihin verrattuna. 

Viimeisen parin vuoden ajan kulttuuripolitiikan tutkimuskeskuksen Cuporen selvitykset ovat kertoneet samaa viestiä: visuaalisten taiteiden kohdalla julkinenrahoitus ei ole ainoastaan vaatimatonta, vaan vaatimattomuudessa se on aivan omaa luokkaansa: visuaalisten taiteiden osuus valtion kulttuurirahoituksesta on yksi prosentti kokonaisrahoituksesta. Taidemuseotoiminta mukaanlaskettuna alan osuus on alle neljä prosenttia, kun esimerkiksi esittävien taiteiden osuus on 20 prosenttia. 

Olemme alkaneet kutsua tätä ilmiötä kuvataiteen rahoituskuopaksi.

Tätä viestiä tukee toimittamamme kuvataiteen tilasto. Tiedämme, että kuvataiteen kävijämäärät ovat vuosittain lähempänä viittä miljoonaa. Se tekee kuvataiteesta asian, joka todella on suomalaisten sydämissä. Miksi siis yleisön valtava kiinnostus ja arvostus ei näy julkisessa rahoituksessa?

maalipensseleita kahdessa purkissa ikkunalaudalla

Framen kuntavaalitavoitteet kesäkuun 2021 kuntavaaleihin

1. Kuvataiteen vapaan kentän toimijoiden rahoitusta tulisi vahvistaa kuntatasolla.
Elävä, omaleimainen ja aktiivinen kuvataidekenttä ja hyvin rahoitetut ammattimaiset kuvataidekohteet ovat ehdoton matkailuvaltti ja lisäävät kuntalaisten hyvinvointia sekä ylpeyttä omasta kunnastaan.

2. Kuvataiteilijoilla tulisi olla parhaat mahdolliset työskentelyolosuhteet omassa kotikunnassaan.
Monissa kunnissa taiteilijoiden työhuone- ja tilaongelmat tulisi ratkaista. Tilojen vuokraus tulisi olla kuntien ja kaupunkien puolelta suunnitelmallisempaa ja pitkäjänteisempää. Sopivien tilojen puute sattuu hyvin usein juuri kuvataitelijoihin, jotka tekevät suuriakin teoksia vaativilla tekniikoilla. Hyvät ja turvalliset työtilat ovat edellytys laadukkaalle taiteelle.

3. Kuvataidetoimijoihin (museot, galleriat, tapahtumat) ei tulisi kohdistaa lomautuksia eikä tukien takaisinperintää.
Koronaviruspandemiasta aiheutuvilla mahdollisilla lomautuksilla ja tukien takaisinperinnällä on dramaattiset vaikutukset muisti- ja taideorganisaatioille lyhyelläkin aikavälillä, kun toiminta on jo valmiiksi tiukoilla. Lomautukset halvauttavat museo- ja näyttelytoiminnan sekä vaarantavat teosturvallisuuden, kun yhteisestä kulttuuriperinnöstämme huolehtivat ammattilaiset eivät pääse työpaikalleen. Hankalassa tilanteessa toiminnan jatkuvuuden turvaaminen on erityisen tärkeää.

Lisää tietoa kulttuurista ja kuvataiteesta kesän 2021 kuntavaaleissa

Kuvataiteen valtakunnalliset tilastot ja tietoa kuvataiteesta: https://frame-finland.fi/tilastot

Lataa Framen kuntavaalitavoitteet kuvina: aineistopankki

Kulta ry:n kuntavaaliohjelma: https://kulttuurijataide.fi/aineistoja/

Suomen Taiteilijaseuran kuntavaalitavoitteet: https://artists.fi/ajankohtaista/uutiset/

Pigmenttejä lasipurkeissa hyllyllä.