06/02/2017

Uutiset

Rouva Jenni Haukio suojelee Suomen näyttelyä Venetsian taidebiennaalissa

Rouva Jenni Haukio suojelee Suomen näyttelyä vuoden 2017 Venetsian taidebiennaalissa.

Jenni HaukioSuomen näyttely on esillä Alvar Aallon vuonna 1956 suunnittelemassa paviljongissa, jonne toteutetaan Erkka Nissisen ja Nathaniel Mellorsin teos The Aalto Natives. Näyttely on suurin suomalainen nykytaidehanke ulkomailla vuonna 2017 ja osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

”Suomalainen nykytaide ammentaa satavuotiaan kansakuntamme parhaista traditioista, etsien samalla jatkuvasti uusia ihanteita, merkityksiä ja muotoja – omaleimaisesti uudistuen ja kansainvälisiä yhteyksiä luoden. Kuten biennaali osoittaa, taiteilijamme ovat tänä päivänä hyvin laajasti kansainvälisesti verkostoituneita. On ilo suojella näyttelyä, jonka merkitys suomalaistaiteilijoille ja kuvataiteelle on äärimmäisen suuri”, sanoo rouva Haukio.

“Venetsian biennaali hyödyttää siihen osallistuvien taiteilijoiden lisäksi koko suomalaista nykytaiteen alaa. Se antaa Suomelle valokeilan tavalla, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia. Venetsiassa näkemänsä perusteella ulkomaiset kuraattorit ovat kiinnostuneita tutustumaan myös muuhun suomalaiseen nykytaiteeseen. Meille on suuri kunnia, että rouva Haukio on mukana suojelemassa tätä hyvää kehitystä”, kertoo Framen johtaja Raija Koli.

Vuodesta 1895 järjestetty taidebiennaali on kansainvälinen taidetapahtuma, jossa nykytaidetta esitellään kansallisissa paviljongeissa. Näyttelyssä on ollut mukana suomalaisia taiteilijoita alusta lähtien. Nykyään Suomella on Venetsian biennaalissa poikkeuksellisen hyvä näkyvyys siksi, että se on oman, Alvar Aallon vuonna 1956 suunnitteleman paviljonkinsa lisäksi mukana Ruotsin ja Norjan kanssa yhteisessä, vuonna 1962 valmistuneessa Pohjoismaisessa paviljongissa.

Venetsian 56. kansainvälinen taidebiennaali järjestetään 13.5.–26.11.2017. Suomen osallistumisesta biennaaliin vastaa Frame Contemporary Art Finland. Näyttelyn päärahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö ja pääyhteistyökumppani Nykytaiteen museo Kiasma.

 

 

Jenni Haukion kuva: Tasavallan presidentin kanslia