26/03/2020

Uutiset

Koronavirus horjuttaa kuvataiteen kenttää – tukirahoitus ja helpotukset vuokrakuluihin auttaisivat kriisin yli

Frame teetti viime viikolla kyselyn taideorganisaatioille koronaviruksen vaikutuksista kuvataiteen kenttään. Kyselyn tuloksista koostetut tietokortit ovat ladattavissa verkkosivuillamme.

Kysyimme taideorganisaatioilta ja kuvataidetapahtumilta arviota poikkeutilanteessa menetetyistä lipputuloista, taidemyynnistä ja muista tulonmenetyksistä huhtikuun loppuun saakka. Lisäksi pyysimme vastaajia arvioimaan menetettyjä kävijöitä nyt kun lähes kaikki kuvataidetta esittävät tilat ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Vastauksia kyselyyn tuli 112.

 

Tulonmenetykset horjuttavat Suomen koko kuvataidejärjestelmää

Kuvataidekohteisiin tehtiin vuonna 2018 yli 4,6 miljoonaa käyntiä. Kyselyn perusteella laskennallisesti arvioitu menetys kävijämääriin on noin 620 000 käyntiä. Tämä merkitsisi noin 14 % laskua käyntimäärissä. Tämä tarkoittaa menetettyjä pääsylipputuloja, taidemyyntiä, museokauppamyyntiä ja muita tulonhankkinan menetyksiä.

Koronaviruksen vaikutukset taidemarkkinoihin näkyvät paitsi kotimaassa, myös ulkomaisten taidemessujen peruuntumisina. Taidegallerioille tilanne merkitsee kyselyyn vastanneiden toimijoiden osalta yli miljoonan euron menetyksiä taidemyynnissä. Myynnin heikkeneminen vaikuttaa suoraan myös taiteilijoiden toimeentuloon.

Lisäksi yli puolet vastanneista organisaatioista kertoi joutuvansa lomauttamaan henkilöstöään.

“Kyselyn vastaukset kertovat karua kieltä kuvataiteen kentän syvästä huolesta tässä kriittisessä tilanteessa”, sanoo Framen toimitusjohtaja Raija Koli.

“Kuvataiteen kävijämäärät ovat olleet huippuluokkaa, ja museot sekä galleriat ovat panostaneet viime vuosina paljon palveluihin ja tapahtumiin. Tämä on tuonut kuvataiteen kentälle tuloja, tunnettuutta ja nostetta, joka katkeaa nyt lähes täysin.”

“Kuvataiteen rahoituksen ollessa kuopassa olisi erityisen tärkeää, että toimiala ei painuisi yhä syvemmälle, vaan korjaavat toimet voitaisiin tehdä mahdollisimman nopeasti.”

 

Kentän toiveena tukirahoitus ja helpotukset vuokrakuluihin

Kyselyssä tiedusteltiin myös, millaisia pikaisia toimia organisaatiot toivoisivat julkisten ja yksityisten rahoittajien taholta. Puolet vastaajista mainitsi lisärahoituksen ja taloudellisen tuen niin pika-apurahojen kuin palkkatuen muodossa.

Kolmasosa vastaajista toivoi joustoa, hyvityksiä tai tukea tilojen vuokranmaksuun. Lisäksi pidettiin tärkeänä, että jo myönnettyjä avustuksia ei perittäisi takaisin ja niiden käyttöaikaa voisi jatkaa.

“Toivon nyt koko kentän puolesta rahoittajilta ja päättäjiltä kaukonäköisiä päätöksiä, jotka takaavat, että koko kuvataiteen kentän toimintakyky palautuu mahdollisimman nopeasti”, vetoaa Koli.

“Meillä on upea koko maan laajuinen kuvataiteiden museo- ja galleriaverkosto, joka tarjoaa monipuolisia kulttuuripalveluita kansalaisille ja huolehtii yhteisestä kulttuuriperinnöstä. Päättäjien on nyt pidettävä huoli, että kuvataidetta voidaan tehdä ja välittää myös koronakriisin jälkeen”.

 

Tietokortit verkkosivuilla

Koostimme kyselyn vastauksista ja muusta kuvataiteen kenttää koskevasta infosta tietokortit, jotka voit ladata verkkosivujemme tutkimukset-osiosta.

 

Lisätiedot

Raija Koli, toimitusjohtaja
raija.koli@frame-finland.fi, p. 044 728 9938

Laura Boxberg, viestintäpäällikkö
laura.boxberg@frame-finland.fi, p. 044 739 6079