30/08/2022

Uutiset

Islands of Kinship vahvistaa taideorganisaatioiden ekologista ja sosiaalista kestävyyttä

Frame on mukana seitsemän europpalaisen taideorganisaation yhteisessä hankkeessa Islands of Kinship: A Collective Manual for Sustainable and Inclusive Art Institutions, joka juurruttaa ekologisempia ja sosiaalisesti kestävämpiä toimintamalleja nykytaideorganisaatioihin. Tavoitteena on syventää taideorganisaatioiden osaamista inklusiivisuutta ja yhdenvertaisuutta edistävistä käytännöistä, ja luoda keinoja ekologisen kestävyyden ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden huomioimiseen toiminnassa. 

Kaksivuotinen projekti käynnistyy syyskuussa 2022 ja jatkuu kevääseen 2024 saakka. Hanketta rahoittaa Euroopan Unionin Creative Europe -ohjelma. Muut hankkeessa mukana olevat organisaatiot ovat Jindřich Chalupecký Society (Praha, Tsekin tasavalta) Faculty of things that can’t be learned (Bitola/ Skopje, Makedonia), Julius Koller Society (Bratislava, Slovakia), Latvian Centre for Contemporary Art – LCCA (Riika, Latvia) and Temporary Gallery (Köln, Saksa) ja Stroom Den Haag (Haag, Hollanti).

“Framessa Islands of Kinship lomittuu myös Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmaamme, joka on jo toiminut alustana uusien toimintamallien testaamiselle. Projektin esittämät ratkaisut voivat kohdistua laajasti tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen liittyviin kysymyksiin jotka ovat läsnä taideorganisaatioiden toiminnassa, kuten ilmastonmuutokseen, toiminnan saavutettavuuteen tai alkuperäiskulttuurien asemaan”, Framen ohjelmapäällikkö Jussi Koitela sanoo.

Jokaisessa organisaatiossa työskentelee hankkeen ajan koordinaattori, joka osallistuu myös niiden strategiseen ja hallinnolliseen kehittämiseen sekä ohjelmistosuunnitteluun sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden näkökulmista. Koordinaattori arvioi ja seuraa kehitystä läpi hankkeen. Osana hanketta Frame on perustanut uuden vastuullisuuskoordinaattorin tehtävän, johon on parhaillaan haku käynnissä.

Projektin lopputuloksena on käsikirja, jota voidaan soveltaa erilaisten taideorganisaatioiden toimintaan. Käsikirja ja hankkeen tulokset julkaistaan kansainvälisessä seminaarissa keväällä 2024. Lisäksi Frame järjestää vuoden 2023 aikana kumppanitapaamisen Suomessa, jonka yhteydessä järjestetään myös yleisöohjelmaa.