04/06/2024

Open Calls, Uutiset

Avoin haku Suomen paviljonkiin Venetsian taidebiennaalissa 2026

Sininen puusta rakennettu Aalto-paviljonki aurinkoisena päivänä Giardinin puistoalueella, Venetsiassa.
Suomen Aalto-paviljonki Venetsian biennaalin Giardini-näyttelyalueella. Kuva: Ugo Carmeni

Frame Contemporary Art Finland pyytää ehdotuksia Suomen paviljongin näyttelyksi 61. Venetsian kansainvälisessä taidebiennaalissa, joka järjestetään vuonna 2026.

Frame Contemporary Art Finland hakee avoimella haulla näyttelyehdotuksia Suomen Aalto-paviljonkiin, joka sijaitsee Venetsian biennaalin Giardini-näyttelyalueella. Hakuun toivotaan monipuolisia ehdotuksia, jotka huomioivat Suomen paviljongin tilalliset erityispiirteet sekä aikataulun: näyttely on esillä Suomen paviljongissa huhtikuusta marraskuuhun 2026.

Ehdotuksen jättävään työryhmään tulee kuulua vähintään yksi taiteilija ja yksi kuraattori. Ehdotuksessa on oltava mukana yksi tai useampi suomalainen tai Suomessa asuva taiteilija.

Haku on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa ehdotuksia voi jättää 4. kesäkuuta ja 18. elokuuta 2024 välisenä aikana. Sen jälkeen kansainvälinen tuomaristo kutsuu enintään 5 hakijaa kehittämään ehdotuksiaan edelleen. Lopullinen valinta Suomen paviljongin näyttelyksi julkistetaan alkuvuodesta 2025.

Tuomariston jäsenet:

  • Charles Esche, Johtaja, Van Abbemuseum, Alankomaat
  • Asrin Haidari, Pohjoismaisen taiteen kuraattori, Moderna Museet, Ruotsi
  • Anna-Riikka Hirvonen, Yleisötyön johtaja, Oulun taidemuseo
  • Outi Pieski, Taiteilija
  • Puheenjohtaja: Juha Huuskonen, Johtaja (1. elokuuta 2024 –), Frame Contemporary Art Finland

Suomen paviljongin näyttelyn tilaajana ja tuottajana toimii Frame Contemporary Art Finland. Vuonna 1895 perustettu Venetsian taidebiennaali on vanhin ja yksi arvostetuimmista kansainvälisistä nykytaiteen esitysfoorumeista. Venetsian taidebiennaalissa vierailee noin 800 000 kävijää. Lue lisää Venetsian biennaalista.

Tuleva biennaalinäyttely toteutuu yhteistyössä Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin kanssa, ja se esitetään myös Suomessa osana Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa.

Frame Contemporary Art Finland

Frame Contemporary Art Finland on nykytaiteen asiantuntijaorganisaatio ja tiedotuskeskus, joka vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää yhteistyötä kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten välillä. Näyttelyn tilaaminen ja tuottaminen arkkitehti Alvar Aallon vuonna 1956 suunnittelemaan Suomen paviljonkiin on Framen suurin kansainvälinen projekti.

Oulu2026

Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026. Kulttuuripääkaupunkivuosi yltää 39 kumppanikuntaan pohjoisessa Suomessa. Tavoitteena on pysyvä kulttuuri-ilmastonmuutos. Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee rikkaampaa kulttuurielämää ja muutosta alueelle. Kulttuuri-ilmastonmuutos yhdistää kulttuuria, taidetta ja teknologiaa yllättävälläkin tavalla, luo kohtaamisia ja synnyttää vuorovaikutusta. Vuonna 2026 alueella on koettavissa innostavaa ja ennennäkemätöntä eurooppalaista taidetta ja kulttuuria.

Yhteystiedot:

Raija Koli
Toimitusjohtaja, Frame Contemporary Art Finland
raija.koli@frame-finland.fi

Elokuusta eteenpäin:

Ellinor Zetterberg
Projektipäällikkö, Frame Contemporary Art Finland
ellinor.zetterberg@frame-finland.fi

Huomaathan, että Framen toimisto on kiinni heinäkuussa.