Venetsian biennaali 2024

Seuraava, järjestyksessä 60. Venetsian taidebiennaali järjestetään 20.4.–24.11.2024. Suomen paviljongin näyttelyn taiteilijat ovat Pia Lindman, Vidha Saumya ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen.

Suomen paviljongissa Venetsian 60. kansainvälisessä taidebiennaalissa nähdään näyttely The pleasures we choose. Näyttelyn työryhmän muodostavat taiteilijat Pia Lindman, Vidha Saumya ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, kuraattorit Yvonne Billimore ja Jussi Koitela ja näyttelyarkkitehti Kaisa Sööt. Näyttelyn tilaa ja tuottaa Frame Contemporary Art Finland. Näyttely on avoinna 20.4.–24.11.2024.

Suomen paviljongin näyttelyssä taide ja näyttelyarkkitehtuuri muodostavat kehyksen yhteiskunnalliselle keskustelulle. Se tuo yhteen kolme monialaista nykytaiteilijaa, joiden työskentelyssä taide, elämä ja aktivismi kietoutuvat tiiviisti yhteen.

Lindmanin, Saumyan ja Wallinheimo-Heimosen taiteellinen työskentely ja ajattelu kumpuavat heidän kehollisista kokemuksistaan liittyen yhteiskunnassa ja ympäristössä vallitseviin eriarvoisuuksiin. Taiteilijat hyödyntävät teoksissaan eri tekniikoita ja materiaaleja, kuten piirustus, kirjonta, kuvanveisto, videotaide ja hoitotapahtumat. 

Näyttely on syntynyt yhteisöllisen prosessin ja keskusteluiden tuloksena. Kultakin taiteilijalta ensiesitetään taidebiennaalissa uudet teokset, joiden kautta he kuvittelevat ja luovat moninaisempaa ja moniarvoisempaa maailmaa. Näyttely rohkaisee katsojaa tarkastelemaan erilaisia yhteiskunnassa vallitsevia ja yksilöön kohdistuvia odotuksia ja oletuksia.

Frame tilaa vuoden 2024 Venetsian taidebiennaaliin kultakin taiteilijalta uudet teokset, jotka ensiesitetään Alvar Aallon vuonna 1956 suunnittelemassa Suomen Aalto-paviljongissa.

Näyttelyn päätukija on opetus- ja kulttuuriministeriö. Näyttelyä tukevat myös Koneen Säätiö, Svenska Kulturfonden, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Kirkon mediasäätiö, Näkövammaisten liitto ja Suomen suurlähetystö Roomassa.

Venetsian biennaali

Venetsian taidebiennaali on maailman vanhin ja yksi tärkeimmistä nykytaiteen biennaaleista. Joka toinen vuosi järjestettävässä taidebiennaalissa nähdään lukuisien maiden edustusnäyttelyitä, jotka levittäytyvät ympäri Venetsian historiallista kaupunkia. Vuonna 2022 biennaaliin osallistui 80 maata. Suomi on yksi 29 maasta, jolla on oma paviljonki Giardinissa, biennaalin historiallisessa paviljonkipuistossa.

Suomi Venetsian biennaalissa

Frame on vastannut Suomen Aalto-paviljongin näyttelystä Venetsian taidebiennaalissa vuodesta 2013 lähtien. Löydät tietoa menneistä biennaalinäyttelyistä verkkosivuiltamme. Sitä ennen Venetsian biennaalissa esillä olleista suomalaistaiteilijoista löydät tietoa Historia-sivulta.

Frame valitsee Venetsian biennaalin taiteilijan ja kuraattorin joko kutsumenettelyllä tai avoimella haulla. Frame järjesti avoimet haut vuosina 2017 ja 2019, ja vuoden 2022 biennaalissa käytettiin kutsumenettelyä perustuen aiempiin avoimiin hakuihin. Vuoden 2024 biennaalitaiteilijat valittiin pyytämällä näyttelyehdotus Framen ohjelmapäälliköltä. Viimeksi Framen ohjelmapäällikkö kuratoi näyttelyn vuonna 2015.

“Taiteilijavalinnat ovat aina monipuolisen harkinnan tulosta. Jokaisessa valintatavassa on omat vahvuutensa, ja siksi niiden välillä vuorotellaan. Kuraattorin tai taiteilijoiden valinta suoraan mahdollistaa enemmän aikaa rahoituksen hankinnalle ja myös teosten valmistamiseen. Myös avoin haku on kuitenkin tärkeää järjestää säännöllisesti”, Framen toimitusjohtaja Raija Koli sanoo.

Kolme taiteilijaa ja kaksi kuraattoria istuvat vierekkäin ja hymyilevät kameralle. Vasemmalta alkaen taiteilija Pia Lindman, valkoihoinen henkilö, jolla on harmaa-ruskeat hiukset ja punainen paita mustan villatakin alla. Hänen vieressään on taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, vaaleahiuksinen ja valkoihoinen henkilö, jolla on yllään sini-valko-punainen kuvioitu neulepaita ja sen päällä sininen neuletakki. Hänen vieressään on taiteilija Vidha Saumya, jolla on vaaleanruskea iho ja laineikkaat tummanruskeat hiukset ja kirkkaan sininen paita yllään. Hänen vieressään on kaksi kuraattoria, Jussi Koitela ja Yvonne Billimore. Jussi on valkoihoinen ja vaaleahiuksinen henkilö, jolla on kirkkaan oranssi takki ja Yvonne on valkoihoinen henkilö, jolla on tuhkanvaaleat hiukset ja laventelinvärinen pusero vaaleanpunaisen paidan päällä.

Vuoden 2024 Venetsian taidebiennaalin Suomen paviljongin taiteilijat ja kuraattorit: Pia Lindman (vas.), Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, Vidha Saumya, Jussi Koitela ja Yvonne Billimore. Kuva: Jo Hislop / Frame Contemporary Art Finland

Kolme taiteilijaa istuu vierekkäin ja hymyilee kameralle. Vasemmalla on Vidha Saumya, henkilö, jolla on vaaleanruskea iho ja laineikkaat, tummanruskeat hiukset sekä kirkkaan sininen paita. Keskellä on Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, joka on valkoinen ja vaaleahiuksinen henkilö, jolla on yllään sini-puna-valkoinen kuvioitu neulepaita ja sen päällä sininen neuletakki. Hänen sylissään lepää kyynärsauva. Oikealla on Pia Lindman, valkoinen henkilö, jolla on harmaa-ruskeat hiukset ja jolla on yllään punainen paita mustan neuletakin alla.

Taiteilijat

Pia Lindman, Vidha Saumya ja Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen

Vuoden 2024 Venetsian biennaalin taiteilijoita yhdistää monialainen työskentely, jossa taide, elämä ja aktivismi kietoutuvat yhteen.

Tutustu taiteilijoihin – Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuraattorit

Yvonne Billimore ja Jussi Koitela

Suomen paviljongin näyttelyn kuraattoreina toimivat Yvonne Billimore ja Jussi Koitela.

Tutustu kuraattoreihin