17/05/2023

Open Calls, Uutiset

Avoin haku opintomatkalle New Yorkin Performa-biennaaliin

Frame Contemporary Art Finland avaa haun performanssi- ja esitystaiteeseen erikoistuneille kuraattoreille ja nykytaiteen ammattilaisille opintomatkalle New Yorkiin marraskuussa 2023. Matka on jatkoa Framen vuodesta 2016 lähtien järjestettyjen opintomatkojen sarjaan. Se järjestetään samanaikaisesti 1.–19.11.2023 järjestettävän Performa-biennaalin kanssa, ja osana biennaalin Finnish Pavilion Without Walls -kokonaisuutta.

Matkan tarkoituksena on mahdollistaa osallistujille tutustuminen Performa-biennaalin tapahtumiin ja esityksiin, ja rakentaa verkostoja paikallisiin nykytaidetoimijoihin. Matkalla osallistujat saavat katsauksen ajankohtaiseen performanssi- ja esitystaiteeseen sekä mahdollisuuden tutustua ja kartoittaa yhteistyömahdollisuuksia paikallisten ammattilaisten ja organisaatioiden kanssa.

Missä ja milloin?

Matka kestää viikon ja ajoittuu Performa-biennaalin avajaisviikolle, noin ajalle 30.10.–6.11.2023. Ajankohta vahvistetaan Performan julkistettua avajaisohjelmansa myöhemmin tänä vuonna. Ohjelma sisältää esityksiä, tapaamisia ja näyttelyitä. Osa ohjelmasta ajoittuu ilta-aikaan. Osallistujien odotetaan järjestävän itselleen myös henkilökohtaisia tapaamisia kiinnostuksen kohteidensa mukaan.

Kuka voi hakea?

Matkalle valitaan 4 osallistujaa. Toivomme hakijoiksi performanssi- ja esitystaiteeseen erikoistuneita tai kiinnostuneita kuraattoreita ja taiteen ammattilaisia. Tämä haku on avoin suomalaisille ja Suomessa asuville ammattilaisille.

Lisäksi ryhmään otetaan mielellään mukaan myös sellaisia toimijoita, joilla on mahdollisuus kustantaa matkat ja majoitus itse tai oman organisaationsa kautta.

Matkakustannukset ja tietoa matkustamisesta

Matkalle valitut osallistujat saavat 2500 euron tuen matkakustannusten kattamiseksi. Summan voi käyttää matkoihin Suomesta New Yorkiin ja takaisin, paikallisliikenteeseen, majoitukseen ja Performa-biennaalin esityslippuihin. Osallistujat vastaavat itse matka- ja majoitusjärjestelyistään. Tuki maksetaan elokuussa, ja osallistujien on raportoitava sen käytöstä matkan jälkeen. Osallistujat maksavat itse ruokailunsa ja muut henkilökohtaiset kulut.

Osallistujilla tulee olla vaadittavat koronarokotukset Yhdysvaltoihin matkustaakseen ja voimassaoleva henkilökohtainen matkavakuutus. Lisätietoa matkustamisesta Yhdysvaltoihin.

Osallistujilla tulee olla mahdollisuus matkustaa Yhdysvaltoihin; esimerkiksi ESTA (Electronic System for Travel Authorization (ESTA)), viisumi tai muu voimassaoleva matkustuslupa.

Saavutettavuus 

Matkaohjelmaan sisältyy päivittäin runsaasti ohjelmaa ja siirtymisiä julkisilla kulkuvälineillä. Matka sisältää runsaasti sosiaalisia tilanteita. Matkan työkieli on englanti. Ota yhteyttä etukäteen, mikäli sinulla on kysymyksiä liittyen matkan saavutettavuuteen.

Hakeminen

Hakeminen tapahtuu toimittamalla hakemus ja ansioluettelo yhtenä PDF-tiedostona sisältäen seuraavat tiedot:

1. Motivaatiokirje (1 sivu) suomeksi tai englanniksi, jossa hakija perustelee miksi matkasta olisi hyötyä hänen työlleen; kuten millaisia toimijoita hakija olisi kiinnostunut tapaamaan matkan aikana; sekä mikä hakijaa kiinnostaa Performa biennaalissa.

2. Ansioluettelo, josta käy ilmi hakijan ammatillinen tai kuratoriaalinen työkokemus

Lähetä nämä yhtenä PDF-tiedostona osoitteeseen applications@frame-finland.fi.

Viimeinen hakupäivä on sunnuntai 4.6.2023.

Valintaprosessi

Hakemukset arvioi työryhmä, johon kuuluvat Framen apurahakoordinaattori Jaakko Uoti, HIAPin johtaja Juha Huuskonen ja Oulun kaupungin kulttuuripäällikkö Johanna Tuukkanen. Valinnoissaan työryhmä arvioi erityisesti hakijan motivaatiota ja matkan hyötyä hänen työskentelylleen. Valinnoista ilmoitetaan hakijoille kesäkuussa 2023. 

Frame edistää yhdenvertaisuutta toiminnassaan. Toivomme hakijoiksi eri-ikäisiä, eri sukupuolien edustajia sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Voit hakemuksessasi ilmaista kuuluvasi johonkin mainituista ryhmistä. Käsittelemme kaikkea antamaasi tietoa luottamuksellisesti. 

Lisätietoa:

Raija Koli, Toimitusjohtaja
Frame Contemporary Art Finland
+358 44 728 9938
raija.koli@frame-finland.fi

Frame Contemporary Art Finland on nykytaiteen organisaatio ja tiedotuskeskus, joka vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa, edistää kansainvälistä toimintaa ja tuottaa tietoa nykytaiteesta. Frame toteuttaa tehtäväänsä jakamalla apurahoja, edistämällä nykytaiteen ammattilaisten kansainvälistä liikkuvuutta, ylläpitämällä residenssi- ja asiantuntijavierasohjelmia sekä vahvistamalla kuvataidealaa kotimaassa. Frame tilaa ja tuottaa Suomen paviljongin näyttelyn Venetsian taidebiennaaliin.

Barbara Kruger, Untitled (Skate) Coleman-skeittiparkilla New Yorkissa. Komissio Performa 17 -biennaaliin. Kuva: Paula Court / Performa.