15/08/2023

Uutiset

Framen uusi apurahatoimikunta on valittu

Framen uuteen apurahatoimikuntaan on valittu taiteilijat Benjamin Orlow ja Liisa Roberts, kuraattori Maaretta Jaukkuri sekä amanuenssi Taina Myllyharju. Uuden apurahatoimikunnan kaksivuotinen toimikausi alkaa joulukuussa 2023.

Framella on säätiön hallituksen nimittämä apurahatoimikunta, johon kuuluvat kahden vuoden välein vaihtuvat jäsenet. Toimikunta arvioi apurahahakemukset, joilla taiteilijat, taiteen asiantuntijat ja organisaatiot hakevat Framelta tukea suomalaisen nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin. Apurahatoimikuntaan järjestettiin huhtikuussa avoin haku, johon tuli 38 hakemusta.

Frame-säätiön hallitus nimesi apurahatoimikuntaan kaudelle 2023–2025 neljä jäsentä. Tulevalla toimikaudella taiteilijat Benjamin Orlow ja Liisa Roberts sekä kuraattori Maaretta Jaukkuri arvioivat taiteilija- ja projektiapurahahakemuksia. Amanuenssi Taina Myllyharju arvioi hakemuksia taiteen muilta asiantuntijoilta, kuten kuraattoreilta ja museoalan ammattilaisilta.

Frame jakaa vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää tukea suomalaisen nykytaiteen kansainväliseen toimintaan. Framen apurahoilla tuetaan suomalaistaiteilijoiden näyttelyitä ulkomailla, kansainväliseen levitykseen tarkoitettuja taidejulkaisuja, gallerioiden osallistumista taidemessuille ja nykytaiteen ammattilaisten verkostoitumismatkoja.

Juliana Hyrrin, Anna-Stiina Korhosen ja Harri Monnin teokset Finsk Fokus -ryhmänäyttelyssä Bærum Kunsthallessa Norjassa kesällä 2023. Kuva: Tor S. Ulstein / Kunstdok

Framen apurahatoimikunta 2023–2025:

Maaretta Jaukkuri on kuraattori, kirjoittaja ja nykytaiteen professori, joka on tehnyt mittavan uran pohjoismaisen ja kansainvälisen nykytaiteen parissa. Hän on toiminut mm. Nykytaiteen museo Kiasman intendenttinä, Moderna Museetin vt. kuraattorina, Oslon Kunstnernes Husin taiteellisena johtajana sekä professorina Trondheimin yliopistossa ja Kuvataideakatemiassa. Hänen nimeään kantava säätiö Maaretta Jaukkuri Foundation toimii Pohjois-Norjan Lofooteilla, jossa säätiö ylläpitää residenssitoimintaa.

Maaretta Jaukkuri. Kuva: Petri Summanen / Taideyliopiston Kuvataideakatemia

Taina Myllyharju on kokenut taidemuseoalan ammattilainen Raumalta. Aikaisemmin Myllyharju on toiminut museonjohtajana Salon, Oulun ja Tampereen taidemuseoissa, opettajana ja taidekriitikkona sekä useissa luottamustehtävissä taide- ja museoalan organisaatioissa. Hän toimi Vuoden Nuori Taiteilija -asiantuntijatyöryhmän puheenjohtajana vuosina 2008–2022. Nykyään Myllyharju työskentelee museoamanuenssina Rauman taidemuseossa.

Taina Myllyharju

Benjamin Orlow on taiteilija ja valmistunut taiteen maisteriksi Lontoon Goldsmiths Collegesta vuonna 2012. Orlow työskentelee pääasiassa veistosten ja liikkuvan kuvan parissa. Orlowin teoksia on esitetty mm. KANAL – Centre Pompidoussa Brysselissä, ICA:ssa Lontoossa, Kunsthalle Münsterissa, Fahrenheit -taidetilassa Los Angelesissa ja The Tetley -galleriassa Leedsissä. Taiteellisen työskentelynsä lisäksi hän vetää ja kuratoi St. Chads -projektitilaa Lontoon Kings Crossin alueella.

Benjamin Orlow. Kuva: Romain Vennekens / Vice Magazine

Liisa Roberts on suomalais-amerikkalainen taiteilija, joka on vuodesta 2005 asunut Helsingissä. Hänen laaja-alainen taiteellinen työskentelynsä käsittää mm. filmiä, performanssia, julkaisuja ja valokuvia. Roberts on esittänyt töitään vuodesta 1993 lähtien erilaisissa näyttelyissä ja ympäristöissä, kuten documenta X, Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kirjasto sekä Whitney-taidemuseo New Yorkissa. Hänen 56. Venetsian biennaalissa esitetty teoksensa hankittiin vuonna 2017 Museum of Modern Artin kokoelmiin. Roberts on myös työskennellyt erilaisten koulutushankkeiden parissa Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Liisa Roberts. Kuva: Niki Strbian