05/09/2018

Uutiset

Fictional Frictions avautuu Gwangjun taidebiennaalissa

Helsingissä toimivan kansainvälinen taiteilijaresidenssiorganisaatio HIAP – Helsinki International Artist Programme kutsuttiin alkuvuodesta toteuttamaan paviljonki Gwangjun nykytaidebiennaaliin Etelä-Koreaan. Ekologisia kysymyksiä luotaava näyttely Fictional Frictions avautuu 7. syyskuuta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen taideorganisaatio on kutsuttu toteuttamaan oma ohjelmakokonaisuus aasialaiseen taidebiennaaliin.

”Korea on valtavan nopean kehityksen läpikäynyt maa, jossa on paljon kiinnostusta Suomea ja Pohjoismaita kohtaan. HIAPin paviljonki Gwangjun biennaalissa avaa toivon mukaan uusia yhteistyömahdollisuuksia Suomen ja Korean taidekenttien välille”, HIAPin johtaja Juha Huuskonen toteaa.

HIAP-paviljongin näyttely Fictional Frictions tutkii muuttuvia käsityksiä rajoista. Paviljongissa nähdään teoksia suomalaisilta Nestori Syrjälältä ja Elina Vainiolta. Näyttelyn eteläkorealaiset taiteilijat ovat Maelee Lee ja Mire Lee sekä Black Night -yhtyeenä osallistuva duo Jungju An & Sojung Jun. Näyttelyn kuratoi HIAPin Jenni Nurmenniemi.

Näyttelyn taiteilijat työskentelevät pääosin veistosten, installaatioiden ja äänen parissa, erilaisia materiaaleja ja tekniikoita yhdistellen. Näyttelyssä käytetyt materiaalit, kuten hiekka, lasi ja muovi, ovat alituisessa liikkeessä ja hitaassa kiertokulussa.

”Näyttely kannustaa kävijää paitsi katsomaan, myös kuuntelemaan erilaisia signaaleja ympäristössämme”, kertoo Jenni Nurmenniemi. ”Näyttelyssä oma aikakäsityksemme kohtaa geologisen, syvän ajan prosessit.”

Gwangjun biennaali perustettiin vuonna 1995 eläväksi muistomerkiksi vuoden 1980 demokraattiselle kansannousulle. Gwangjun biennaali on Aasian vanhin ja arvostetuin biennaali, jolla on ollut sen 22 vuoden historian aikana 7,6 miljoonaa kävijää. Frame on paviljonkinäyttelyn yhteistyökumppani.

Lue lisää näyttelyn taiteilijoista

 

Kuvat:
Mugaksa-temppeli Gwangjussa. Kuva: Choi Hyeanggeun.
Nestori Syrjälä, Elina Vainio ja Jenni Numenniemi. Kuva: Sergio Urbina.