01/11/2022

Open Calls, Uutiset

Apurahahaku nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin vuodelle 2023 on käynnissä

Framen apurahahaku suomalaisen nykytaiteen kansainvälisiin hankkeisiin on käynnistynyt 1. marraskuuta 2022. Projektiapurahaa voi hakea marraskuun ajan ensi vuonna toteutettaviin hankkeisiin. Matka-apurahoja voi hakea jatkuvassa haussa.

Frame jakaa vuosittain apurahoja taiteilijoille, nykytaiteen asiantuntijoille ja yhteisöille. Apurahoilla tuetaan suomalaistaiteilijoiden näyttelytoimintaa ulkomailla sekä kansainväliseen levitykseen tarkoitettuja taidejulkaisuja, gallerioiden osallistumista taidemessuille ja nykytaiteen ammattilaisten verkostoitumismatkoja.

Apurahaa myönnetään seuraavilla nykytaiteen aloilla: kuvataide, valokuvataide, mediataide, taidekäsityö, sarjakuvataide, performanssi ja äänitaide.

Projektiapurahahaku käynnissä marraskuun ajan

Projektiapurahaa voivat hakea yhteisöt kansainväliseen näyttely- ja messutoimintaan. Lisäksi taiteilijat ja yhteisöt voivat hakea projektiapurahaa kansainvälisen taidejulkaisun toteuttamiseen vuodelle 2023.

Projektiapurahahaku sulkeutuu keskiviikkona 30. marraskuuta 2022 kello 23.59 Suomen aikaa.

Hakemuksia matka-apurahaan voi jättää jatkuvassa haussa

Matka-apurahaa voi hakea jatkuvassa haussa 1. marraskuuta 2022 ja 31. lokakuuta 2023 välillä (nykytaiteen asiantuntijoiden haku päättyy 31. elokuuta). Framen matka-apuraha on suunnattu taiteilijoille, taiteen asiantuntijoille ja työryhmille.

Mihin voi hakea?

  • Matka-apurahaa voi hakea matkakuluihin, majoituskuluihin, taideteosten kuljetuskuluihin sekä taideteosten vakuutuskuluihin kuljetuksen aikana.
  • Taiteilijat voivat hakea matka-apurahaa näyttelytoimintaan ulkomailla.
  • Nykytaiteen asiantuntijat voivat hakea matka-apurahaa Suomen ulkopuolelle suuntautuviin työmatkoihin.
  • Ulkomaiset nykytaiteen asiantuntijat voivat hakea matka-apurahaa Suomeen.
  • Suomalaiset nykytaiteen yhteisöt voivat hakea matka-apurahaa ulkomaisen asiantuntijavieraan kutsumiseksi Suomeen.

​Päätöksiä taiteilijoiden matka-apurahoista tehdään joka toinen kuukausi. Asiantuntijavieraiden matkahakemuksista päätöksiä tehdään neljä kertaa vuodessa.

Hakeminen ja hakuohjeet

Voit hakea apurahaa suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi. Ohjeet apurahan hakemiseen[↗] löydät Framen verkkosivustolta. Täytä hakemus verkossa Framen apurahapalvelussa[↗].

Kaikki apurahapäätökset ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti sähköpostilla sekä Framen verkkosivustolla.

Apurahainfo

Pidämme apurahoja koskevan yleisen info-tilaisuuden Zoomin välityksellä tiistaina 15.11.2022 klo 11.00–11.45. Tilaisuudessa Framen apurahakoordinaattori Jaakko Uoti kertoo Framen apurahoista ja marraskuun projektiapurahahausta.

Info-tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tilaisuuden kieli on englanti.

Apurahaklinikat

Toteutamme henkilökohtaisia apurahaklinikoita Zoom-tapaamisina tai puhelimitse tiistaina 15.11.2022 klo 13–16.

Klinikalla voit kysyä apurahakoordinaattoriltamme hakemuksen tekemisestä tai yleisesti Framen apurahoista. Apurahaklinikoita pidetään suomeksi ja englanniksi.

Apurahaklinikoille mahtuu 7 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.


Vinkkejä hyvän hakemuksen tekoon löydät myös Framen YouTube-kanavalta apurahainfo-videotallenteelta. Hyvän apurahahakemuksen anatomia -osio alkaa kohdassa 7:00. Ohjevideon kieli on suomi. Videossa on suomenkieliset tekstitykset.

Framen apurahat pähkinänkuoressa

  • Frame jakaa apurahoja tukeakseen suomalaisen kuvataiteen kansainvälistymistä. Frame pyrkii tukemaan Suomessa toimivien tai suomalaisten taiteilijoiden kansainvälistä uraa, parantamaan heidän toimeentuloaan sekä tukemaan kansainvälistä yhteistyötä sekä erilaisia kumppanuuksia nykytaiteen kentällä.
  • ​Vuosittain yli 600 taiteilijaa ja alan toimijaa hakee Framen apurahaa noin kahden miljoonan euron edestä. Apurahoilla tuetaan keskimäärin 170 hanketta ja yli 200 taiteilijaa ja nykytaiteen asiantuntijaa vuodessa.
  • Frame jakaa vuosittain apurahoja 270 000 euroa.
  • Projektiapurahaa voi hakea kahdesti vuodessa, marraskuussa ja maaliskuussa. Matka-apurahaan on käynnissä jatkuva haku. Päätöksiä taiteilijoiden matka-apurahoista tehdään joka toinen kuukausi, ja asiantuntijavieraiden matka-apurahoista neljä kertaa vuodessa.

Lisätiedot

Jaakko Uoti, apurahakoordinaattori
jaakko.uoti@frame-finland.fi
puh. +358 50 308 7293

Kuvassa veistos, joka esittää vihreää sammalen peitossa olevaa tyttöhahmoa. Veistos on sijoitettu antiikinaikaisten ruukkujen ja kivipylväiden joukkoon.

Kim Simonsson, Fashionable Mossgirl (2022) 16. Lyonin biennaalissa 14.9.–31.12.2022. Frame tuki näyttelyosallistumista projektiapurahalla. Kuva: Amande Dionne