11/01/2017

Uutiset

Viisi kohokohtaa Framen vuodessa 2017

Tammikuun alku on hienoa aikaa: kokonainen uusi vuosi edessä ja paljon toimintaa!

Uudessa strategiassamme vuosille 2017–2020 korostetaan Framen roolia yhteyksien rakentajana nykytaiteen kentällä. Vuosi 2017 onkin meille yhteyksien rakentamisen teemavuosi: luomme aktiivisesti uusia verkostoja, vahvistamme olemassa olevia kontakteja ja tuomme alan toimijoita yhteen. Haluamme olla haluttu ja arvostettu kumppani sekä kotimaassa että maailmalla. Laajoilla verkostoilla toteutamme tehtäväämme suomalaisen nykytaiteen kansainvälistäjänä ja vahvistajana.

Seuraavassa viisi kohokohtaa – ja viisi kohtaamisen paikkaa – Framen tulevassa vuodessa.

 

Framen sivukonttorit

Suomessa on viisitoista aluetaidemuseota ja kymmeniä gallerioita sekä taiteilijavetoisia yhteisöjä ympäri maata. Maaliskuussa aloitamme kolmivuotisen hankkeen, jonka aikana perustamme parin päivän mittaisia sivukonttoreita eri puolille Suomea. Tapaamme taiteilijoita ja keskustelemme museo-, galleria- ja taiteilijayhteisöjen kanssa kansainvälisyydestä ja toimialan kehittämistarpeista.

Ensimmäinen Framen sivukonttori pidetään maaliskuussa Tampereella.

 

Suomi Venetsian 57. taidebiennaalissa

Parittomat vuodet ovat Framessa Venetsia-vuosia, ja niinpä me tuotamme parhaillaan Suomen näyttelyä Venetsian taidebiennaaliin. Toukokuun alussa Erkka Nissisen ja Nathaniel Mellorsin teos The Aalto Natives aukeaa yleisölle. Sitä edeltävät ammattilaisyleisölle ja medialle suunnatut avajaispäivät, jotka käytämme intensiiviseen verkostoitumiseen ja mediatyöhön.

Venetsian taidebiennaali on avoinna 13.5.–26.11.2017.

 

Valtakunnallinen toimialapäivä

Viime vuonna järjestimme Kiasmassa ensimmäisen valtakunnallisen toimialapäivän, jonka teemana oli Verkostoista voimaa. Seuraava koko nykytaiteen ammattilaiskentälle suunnattu toimialapäivä järjestetään syyskuussa. Päivän tarkoituksena on sekä innostaa alan toimijoita että hyödyntää jokaisen osaamista.

Kansainväliset ja kotimaiset puhujat kannustavat meitä kohti uusia koitoksia, kun taas yleisön osallistaminen tarjoaa Framelle tilaisuuden miettiä yhdessä ratkaisuja alan ajankohtaisiin haasteisiin.

 

Taiteilijoiden portfoliotapaamiset

Framen vieraana käy vuosittain viitisenkymmentä ulkomaista nykytaiteen asiantuntijaa, joille järjestämme monipuolista ohjelmaa. Vieraat perehdytetään heidän kiinnostuksensa mukaan suomalaiseen nykytaiteeseen. Jokainen vieras tapaa useita taiteilijoita, jotka esittelevät taiteellista työskentelyään.

Jotta myös itse tuntisimme nykytaiteilijoita yhä enemmän, aloitimme viime vuonna portfoliotapaamiset taiteilijoiden kanssa. Pilottina toimivat Taideyliopiston Kuvataideakatemian Kuvan Kevät -näyttelyn taiteilijat. Tätä toimintaa laajennamme tulevana vuonna niin, että voimme samalla sparrata taiteilijoita esittelemään omaa työtään mahdollisimman hyvin.

 

Kuvataiteen kävijämäärät

Viime vuonna useiden taidemuseoiden kävijämäärät nousivat ennätystasolle: Sara Hildénillä, HAMissa ja Kiasmassa kävi yhteensä yli 650 000 kävijää.
Nykytaiteen tiedotuskeskuksena Frame kokoaa alan tilastoja ja syksyllä 2017 julkistamme ensimmäisen tilaston kuvataiteen kävijämääristä. Uusi tilasto kokoaa yhteen taidemuseoiden, gallerioiden ja säännöllisesti järjestettävien taidetapahtumien kävijämäärät vuodelta 2016. Työstämme tilastoa yhteistyössä Museoviraston ja Galleristit ry:n kanssa.

 

Raija Koli, toimitusjohtaja

 

Kuva: Laura Boxberg