05/09/2019

Uutiset

Vieraanvaraisuusharjoituksia tuo nykytaiteen ammattilaiset Helsinkiin

Tuleva viikko on Helsingissä nykytaiteentäyteinen, kun Framen syksyn suurin tapahtuma Vieraanvaraisuusharjoituksia – Gathering for Rehearsing Hospitalities käynnistyy maanantaina. Tapahtuman ohjelma levittäytyy eri puolille Helsinkiä.

Vieraanvaraisuusharjoituksia – Gathering for Rehearsing Hospitalities -viikko maanantaista lauantaihin 9.–14. syyskuuta koostuu keskusteluista, esityksistä sekä muista vieraanvaraisuuden teemoja käsittelevistä ja haastavista tapahtumista. Viikon tilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia.

Ohjelma käynnistyy maanantaina 9. syyskuuta Bio Rexissä, jossa nähdään newyorkilaisen Rachael Rakesin kuratoima videoteosten screening. Kokonaisuudessa on mukana filmejä muun muassa Laure Prouvostilta ja Nazli Dinçelilta.

Rehearsing Dialogues -aamutilaisuuksissa tiistaista perjantaihin 10.–13. syyskuuta osallistujat keskustelevat erilaisista vieraanvaraisuuden muodoista ja tietämisen tavoista. Lisäksi aamuissa aktivoidaan kehollisia tapoja tuottaa tietoa ja välitetään vaihtoehtoisia kokemuksia ja uskomuksia. Aamutilaisuuksiin on ennakkoilmoittautuminen.

 

Uusi tilausteos ja julkaisusarja

Frame tuottaa vuosien 2019–2023 ohjelmassaan vuosittaisen tapahtumaviikon lisäksi myös neljä nykytaiteen teosta ja neljän uuden julkaisun sarjan.

Tiistaina 10. syyskuuta Framen toimistolla julkistetaan ensimmäinen osa Framen tilaamasta teossarjasta. Vidha Saumyan Reading List (2019) on runo ja seinämaalaus, ja se on nähtävillä Framen toimistolla. Samassa tilaisuudessa julkaistaan Rehearsing Hospitalities -julkaisusarjan ensimmäinen osa.

Vieraanvaraisuusharjoituksia – Gathering for Rehearsing Hospitalities -ohjelmaviikon avainkumppani Museum of Impossible Forms on koonnut sarjan tapahtumia, joissa vieraanvaraisuus on läsnä eri tavoin. Tapahtumissa pohditaan muun muassa sitä, miten taiteen kentällä voidaan toimia yhdessä epätäydellisistä ja epätasa-arvoisista lähtökohdista huolimatta.

Viikon aikana Leipäjuuriarkisto (Bread Archive) tuo esiin yhteisiä kokemuksiamme leivän historiaan ja käyttöön liittyen. Vieraanvaraisuuksia harjoitellaan myös leipäuunin äärellä, kun julkiseen tilaan levittäytyvä Bread Omens -työryhmän projekti kutsuu yleisöä leipomaan Kontulaan lauantaina 14. syyskuuta.

“Vierailujen järjestäminen ja vieraanvaraisuuden harjoittaminen on Framen ja monen taideorganisaation ydintoimintaa nykypäivänä”, kertoo Framen ohjelmapäällikkö Jussi Koitela.

“Elämme tällä hetkellä maailmassa, jossa globaalit muuttoliikkeet ja epätasa-arvoisesti jakautuvat taloudelliset resurssit kytkeytyvät esimerkiksi ekologisiin muutoksiin tai länsimaisen tieteen kolonialistiseen taustaan. Juuri nyt on elintärkeää harjoitella uusia vieraanvaraisuuden muotoja ja tietämisen tapoja.”

Puhujien ja esiintyjien lisäksi Helsinkiin saapuu yli 20 nykytaiteen ammattilaista osana Framen kansainvälistä asiantuntijavierasohjelmaa. He tapaavat viikon aikana paikallisen kentän taiteilijoita, nykytaiteen kuraattoreja ja muita toimijoita.

Katso koko ohjelma verkkosivuiltamme

 


Kuva: Vidha Saumya: Reading List, 2019. Framen Contemporary Art Finland on tilannut ja tuottanut teoksen. Kuvaaja: Ida Enegren