28/02/2023

Uutiset

Vieraanvaraisuusharjoituksia 2023 jatkuu Conflicting Relations -tapahtumalla

Conflicting Relations

The New School, Starr Foundation Hall, University Center, 64 Fifth Avenue, New York, Yhdysvallat.
Tilaisuus striimataan verkossa.
Lauantaina 11. maaliskuuta 2023 klo 11–16 (New York, EST) / 18–23 (Helsinki, EET)

Conflicting Relations nostaa esiin alkuperäiskansojen näkökulmia vieraanvaraisuuteen – ja erityisesti saamelaisten kokemuksiin sen puutteesta. Tapahtuma käynnistää yhteistyön taiteilija Matti Aikion kanssa, joka työskentelee vuosina 2022–2023 Vera List Centerin Sámi Fellow’na. Fellowship-residenssi on Vera List Centerin, Framen ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin yhteistyössä tuottama.

Yksipäiväinen tapahtuma lauantaina 11. maaliskuuta jakautuu kahteen osuuteen. Ensimmäisessä osiossa pohditaan vieraanvaraisuuden erilaisia muotoja ja niihin liittyvää politiikkaa nykytaiteen instituutioissa. Osion keskustelupareja ovat koreografi Emily Johnson ja Ali Rosa-Salas (Henry Street Settlement), taiteilija S.J Norman ja Ana Beatriz Sepúlveda (Performance Space) sekä taiteilija Elina Waage Mikalsen ja Karoline Trollvik (Office for Contemporary Art Norway). He keskustelevat, kuinka he määrittelevät uudelleen keskinäisiä yhteistyön käytäntöjään.

Päivän toisessa osuudessa saamelaistaiteilija Matti Aikio esittelee työskentelyään samalla keskustellen anishinabe-taustaisen kuraattori ja taiteilija Wanda Nanibushin (Art Gallery of Ontario) kanssa. Matti Aikio tutkii taiteessaan pohjoismaisten kansallisvaltioiden harjoittaman luonnonvarojen käytön ja saamelaiskulttuurin välistä jatkuvaa konfliktia. Painottaen alkuperäiskansojen itsemääräämisoikeutta, Matti Aikion tutkimus laajenee tarkastelemaan asuttajakolonialismia ja sen pyrkimyksiä alkuperäiskansan identiteetin määrittelyyn Suomessa.

Lisätietoa ja ilmoittautumisohjeet tapahtuman ohjelmasivulla.

Tapahtuman kieli on englanti.