27/11/2017

Uutiset

Venetsian taidebiennaali päättyi – Suomen näyttelyssä lähes 180 000 kävijää

Venetsian 57. kansainvälinen taidebiennaali päättyi sunnuntaina. Suomen Alvar Aalto -paviljongissa nähtiin suomalaisen Erkka Nissisen ja brittiläisen Nathaniel Mellorsin yhteisnäyttely The Aalto Natives, jonka näki reilun kuuden kuukauden aikana lähes 180 000 kävijää.

Näyttely oli suurin suomalainen nykytaidehanke ulkomailla vuonna 2017 ja osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyn ja Suomen Alvar Aalto -paviljongin suojelijana toimi Jenni Haukio. Näyttelyn tilasi ja tuotti Frame Contemporary Art Finland, ja sen kuratoi hollantilainen Xander Karskens. Kaikkiaan biennaalissa vieraili 615 000 kävijää.

“Olemme todella iloisia onnistuneesta näyttelystä ja valtavasta kävijämäärästä. Näyttelystä tuli kävijöiden suosikki jo biennaalin avajaisissa. Venetsian näyttely edellyttää toteutuakseen monenlaisia yhteistyökumppaneita, joiden panos on tärkeä hankkeen onnistumisen ja näkyvyyden kannalta. Yhteistyö kumppaneiden kanssa toimi hienosti”, iloitsee Framen johtaja ja näyttelyn komissaari Raija Koli.

The Aalto Natives -teoksessa Nissinen ja Mellors käsittelevät Suomen historiaan ja kansallisidentiteettiin liittyviä kliseitä. Yhdistämällä ideoita ja stereotyyppejä arkeologiasta, antropologiasta ja scifistä teoksessa kuvitellaan uudelleen suomalaista yhteiskuntaa kahden ulkopuolisen messiashahmon, Gebin ja Atumin, silmin.

Näyttely esille Hollantiin ja Suomeen

Venetsian jälkeen The Aalto Natives on esillä Hollannin Amstelveenissä sijaitsevassa Cobra Museum of Modern Artissa. Suomessa teos nähdään keväällä 2018 osa Nissisen ja Mellorsin yhteisnäyttelyä nykytaiteen museossa Kiasmassa. Osa näyttelyssä toteuteuista ideoista tulee esille myös newyorkilaiseen New Museumiin Nathaniel Mellorsin solonäyttelyyn helmikuussa 2018.

Venetsian taidebiennaalin The Aalto Natives -näyttelyn pääyhteistyökumppani oli Nykytaiteen museo Kiasma ja yhteistyökumppaneita Visit Finland ja Jyväskylän kaupunki. Näyttelyn päätukija oli opetus- ja kulttuuriministeriö ja tukijoita Mondriaan Fund, Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Saastamoisen säätiö, Jack Bakker, THE EKARD COLLECTION, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, Suomi 100, Dommering Collection, Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem, Cobra Museum of Modern Art, Suomen suurlähetystö Roomassa, MONITOR, Ellen de Bruijne Projects, Stigter van Doesburg, The Box ja Matt’s Gallery.