25/11/2013

Uutiset

Venetsian 55. taidebiennaali päättyi: näyttelyssä vieraili lähes puoli miljoonaa kävijää

Suomen Alvar Aalto -paviljonki Venetsian biennaalissa 2013. Kuva: Eva Ohtonen.
Suomen Alvar Aalto -paviljonki Venetsian biennaalissa 2013. Kuva: Eva Ohtonen.

Venetsian 55. taidebiennaali päättyi sunnuntaina 24. marraskuuta. Näyttely avattiin 1. kesäkuuta ja lähes kuuden kuukauden aikana siellä vieraili 475 000 kävijää. Tänä vuonna Venetsian biennaalissa nähtiin kaikkien aikojen mittavin suomalaisnäyttely Falling Trees, jossa esiteltiin Terike Haapojan ja Antti Laitisen teoksia. Näyttelyn kuratoi Gruppo 111 -kollektiivi eli Mika Elo, Marko Karo ja Harri Laakso.

Tänä vuonna Suomella oli Venetsian biennaalissa käytössään poikkeuksellisesti kaksi näyttelypaviljonkia, Suomen Alvar Aalto -paviljonki ja Pohjoismainen paviljonki. Jo avajaisviikolla näyttely sai runsaasti huomiota kansainvälisessä mediassa. Teokset herättivät keskustelua sekä biennaalissa tänä vuonna pinnalla olleen luontoteemansa että toisaalta näyttelykokonaisuuden mittavuuden vuoksi.

Terike Haapoja muokkasi Pohjoismaisesta paviljongista eräänlaisen ’lajien paviljongin’ ja haastoi tuttua, kansallisvaltio- ja ihmiskeskeistä lähestymistapaa, joka usein on taidebiennaalissa nähtävien näyttelyiden ytimessä. Antti Laitisen teosta varten Venetsiaan kuljetettiin puolestaan 5000 kiloa koivuhalkoja. Laitisen kaatamat ja pilkkomat puut toimivat Aalto-paviljongin edustalle suunnitellun performanssin ja installaation materiaalina. Niistä syntyi biennaalin avajaisviikolla vasaran ja naulojen avustuksella omanlaisensa metsikkö.

Venetsian biennaali on monille taiteilijoille hyvä kanava solmia erityisesti kansainvälisiä kontakteja. Myös suomalaistaiteilijat ovat saaneet kesän aikana runsaasti yhteydenottoja. Yhteydenottoja tai näyttelykutsuja on tullut muun muassa Taiwanista, Guatemalasta, Färsaarilta, Kanadasta ja Dubaista. Useimmat näistä ovat tavalla tai toisella ekologisiin, vähemmistö- tai mediataiteen kysymyksiin liittyviä tapahtumia, mikä on tietenkin tosi hienoa minulle tärkeiden aiheiden kannalta. Näyttely on mahdollistanut kansainväliseen keskusteluun osallistumista, kommentoi Haapoja. Antti Laitisen kohdalla kiinnostus on jo poikinut näyttelyitä: Olen saanut useita yhteydenottoja näyttelyn vuoksi ja osa yhteydenotoista on johtanut jo näyttelyn pitämiseen tai muuhun yhteistyöhön.

Myös Visuaalisen taiteen keskus Frame on erittäin tyytyväinen näyttelyihin ja biennaalin kävijämäärään. Seuraavan kerran Venetsian taidebiennaali järjestetään vuonna 2015. Venetsian biennaali on loistava tilaisuus suomalaisen taiteen esittäytymiselle ja olemme jo innoissamme suuntamassa katsettamme kohti vuotta 2015, summaa Framen johtaja Raija Koli.