14/09/2016

Uutiset

Uusi julkaisu Altern Ecologies tarkastelee nykytaiteen tapoja käsitellä ekologista hätätilaa

Framen uuden Framed Conversations -julkaisusarjan ensimmäinen julkaisu, Taru Elfvingin ja Terike Haapojan toimittama Altern Ecologies. Emergent Perspectives on the Ecological Threshold at the 55th Venice Biennale julkistettiin torstaina 8. syyskuuta.

Ympäristökriisien aiheuttama globaali hätätila on tuonut tarpeen uudelleen arvioida maailmamme painopisteitä myös taiteiden osalta. Nykytaiteen praktiikat ovat osa nykyistä kestämätöntä elämäntapaa, vaikka ne myös kritisoivat sitä. Tuore antologia kartoittaa taiteellisen työskentelyn ja tutkimuksen vaihtoehtoista ekologiaa Venetsian taidebiennaalissa 2013. Kirja nostaa esiin tapoja, joilla taiteilijat vastaavat ekologisen hätätilan nostamiin kysymyksiin paljastamalla ja uudelleen määrittelemällä muun muassa subjektiivisuutta ja toiseutta sekä eri toimijoiden keskinäistä riippuvuutta, suhteellisuutta ja viestintää.

“Tarve ekologisia teemoja käsittelevälle keskustelulle on vain voimistunut sen jälkeen, kun tämä julkaisu sai alkunsa Venetsian biennaalissa 2013. Olemme ylpeitä voidessamme antaa oman panoksemme tärkeälle aiheelle”, sanoo Taru Elfving, toinen julkaisun toimittajista.

“On myös välttämätöntä pohtia suurten instituutioiden, kuten Venetsian biennaalin roolia ja tapoja, joilla instituutiot tukevat, tai voivat toisaalta purkaa vahingollisia hierarkioita”, jatkaa Terike Haapoja.

Kirjassa on mukana valikoima esityksiä A Counter Order of Things -symposiumista, joka järjestettiin Pohjoismaisen ja Suomen paviljonkien Falling Trees -näyttelyn yhteydessä Venetsiassa 2013. Lisäksi siinä esitellään joukko vuoden 2013 Venetsian taidebiennaalin kansallisten paviljonkien näyttelyitä. Kirjaan ovat kirjoittaneet Ursula Bieman, T. J. Demos, Catherine de Zegher, Taru Elfving, Anselm Franke, Simryn Gill, Terike Haapoja, Hanna Husberg, Alfredo Jaar, Harri Laakso, Antti Laitinen, Laura McLean, Tuula Närhinen, Khaled Ramadan, Henk Slager, Syrago Tsiara ja Stefanos Tsivopoulos.

 

Kirjan on kustantanut Frame Contemporary Art Finland yhteistyössä Taideyliopiston Kuvataideakatemian kanssa. Graafisen suunnittelun on toteuttanut Studio Emmi. Altern Ecologies avaa Framed Conversations -julkaisusarjan, joka käsittelee nykytaidetta kriittisesti tarkastelevia praktiikoita ja tutkimusta. Julkaisu on luettavissa ja ladattavissa Framen Issuussa: https://issuu.com/framefinland/docs/a5_altern_ecology_2016_single