31/03/2015

Uutiset

Taideyliopisto esittäytyy Venetsiassa ensimmäisen kerran

Taideyliopisto järjestää 56. Venetsian taidebiennaalin yhteydessä taiteellisen tutkimuksen paviljongin Giudeccan saarella Venetsiassa. Paviljonki aukeaa yleisölle 7.toukokuuta ja on auki 30.kesäkuuta saakka.IMG_5391

Biennaalin historian ensimmäinen tutkimuspaviljonki on sekä korkeatasoinen kansainvälinen nykytaidenäyttely että kohtaamispaikka monimuotoisille taiteellisen tutkimuksen tapahtumille. Taiteellisen tutkimuksen ja nykytaiteen välistä suhdetta pohditaan kokeellisuuden teeman kautta. Tutkimus on Taideyliopiston yhteinen painopistealue, ja paviljongissa ovat mukana niin kuvataide, musiikki, tanssi kuin teatterikin.

Paviljongin näyttely esittelee kansainvälisesti tasokasta nykytaidetta ja siellä järjestettävissä taiteellisen tutkimuksen tapahtumissa kysytään: Miten kokeellisuus ilmenee nykytaiteessa? Miten taiteellisesta tutkimuksesta ja sen menetelmistä käytävä keskustelu vaikuttaa tapoihimme ymmärtää kokeellisuus ja tehdä kokeiluja?  Mahdollistaako taiteellinen tutkimus uudenlaisen tavan työstää rajapintoja esimerkiksi tieteen, estetiikan ja politiikan välillä?

Tutkimuspaviljongin näyttely esittelee taiteilijoita Suomesta ja muualta Euroopasta. Taiteilijat ovat Tiong Ang, Magnus Bärtås, Dirk Hoyer, Henna-Riikka HalonenSimo Kellokumpu, Matts LeiderstamAntti Nykyri, Maija NärhinenTuula Närhinen, Heli Rekula ja Hito Steyerl.

Tutkimuspaviljongissa tapahtuu koko näyttelyn aukioloajan: laboratorioprojekteja, keskusteluja, screeningejä, interventioita, seminaareja ja performatiivisia tilanteita.

Tutkimuspaviljongin komissaari on professori, FT Anita Seppä ja kuraattoreina toimivat kuvataiteilija, kuvataiteen tohtori Jan Kaila ja professori, filosofian tohtori Henk Slager. Hanketta koordinoi Taideyliopiston Kuvataideakatemia.

Yhteistyössä:

EARN (European Artistic Research Network), Akademin Valand (Göteborgs universitet), MaHKU Utrecht Graduate School of Visual Art and Design, Journal for Artistic Research (JAR) ja Visuaalisen taiteen keskus Frame.

Research Pavilion
Sala del Camino, Campo S. Cosmo
Giudecca, 621 Venetsia

7.5.–30.6.2015
Avoinna päivittäin klo 12–17
www.uniarts.fi/research-pavilion

Kuva: Tuula Närhinen. Sarjasta PROTOSCOPES – Looking Through the Glass, and What I Found There, 2015.