18/08/2015

Uutiset

Taidetta Kiinasta Helsingin Juhlaviikoilla 14.–30.8.

Pohjoismaiden suurimpiin kuuluva taidetapahtuma, Helsingin Juhlaviikot, esittelee tänä vuonna teemansa mukaisesti taidetta Kiinasta. Kokijalle on luvassa oivalluksia ja yllätyksiä.

Lauantaina ja sunnuntaina 28.–29.8. nuoret kiinalaistaiteilijat valloittavat Kaapelitehtaan taidemaratonillaan 25-x-25-close-encounter. Koettavaa riittää kellon ympäri. Tarjolla on kimara installaatioita, elokuvaa, valokuvaa, uutta mediaa, teatteria, tanssia ja musiikkia.

Kaapelitehtaalta löytyy myös näyttely Here Out There – Läheltä kaukaa (14.8.–30.8.).  Naisena suhteessa yhteiskuntaan, taiteilijana suhteessa taideyhteisöön sekä maailman taidekeskuksista käsin katsottuna Kiinan naistaitelijat työskentelevät periferiassa. Viime vuosina on kuitenkin nähty uusia avauksia, joista osoituksena on myös tämä näyttely. Näyttelyn taiteilijoiden joukossa on muun muassa Cao Fei, joka on esillä myös tämän vuoden Venetsian biennaalissa.

Nykyhetken Kiinan muotoiluun voi tutustua 15.8.–1.11. Designmuseon näyttelyssä Artifact beyond. Näyttely esittelee joukon nuoria kiinalaisia muotoilijoita ja käsityöläisiä, joiden työt viittaavat monin tavoin ikiaikaiseen perinteeseen mutta kertovat samalla nykypäivän dynaamisesta Kiinasta.

Näyttely Chinese Pegasus (14.8.–31.10.) esittelee ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa kiinalaisen nykytaiteen edelläkävijän, Wei Qingjin, tuotantoa. Taitelijan töissä länsimaisen kulttuurin kuvasto ja ilmiöt näyttäytyvät perinteisillä kiinalaisilla tekniikoilla työstettyinä aivan uudenlaisessa valossa. Taiteiden yönä 20.8. UPM:n Biofore-talosta löytyvä näyttely on avoinna kello 22 asti.

Lue lisää: http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/

Kuva: Näyttelystä Here Out There still-kuva Geng Xuen elokuvasta Mr Sea, 2014.