10/06/2015

Uutiset

Taidelöytökilpailun voitti kuva haarniskoidusta puusta

Avotakan ja Visuaalisen taiteen keskuksen Framen yhteisen taidelöytökilpailun voittajaksi on valittu Sandra Nybergin Instagram-kuva haarniskoidusta puusta Retaisin kylän metsässä Turun saaristossa kiemurtelevalta ympäristötaidepolulta. Puu on taiteilija Antti Laitisen taideteos. Nyberg saa palkinnoksi matkan Venetsian taidebiennaaliin.

IMG_0014”Ensin kuvassa näkee vain luonnon mielettömän hehkun, mutta pian huomaakin että puu on haarniskoitu eikä siinä ole mitään tavanomaista. Katsoja alkaa miettiä, suojaako haarniska puuta vai kuristaako se sitä. Ei voi olla varma, ollaanko tässä suojelemassa luontoa vai onko puu muuttunut uhkaavaksi”, perustelevat valintaa tuomariston jäsenet, Avotakan päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma ja Framen ohjelmapäällikkö Taru Elfving.

Nevaluoma ja Elfving valitsivat voittajakuvan lähes 600 kilpailuun lähetetyn kuvan joukosta. He antoivat lisäksi kunniamaininnat Elina Aallolle, Kristiina Ahlgrenille ja Lea Kähköselle, jotka palkitaan Venetsian biennaalin Suomen paviljongissa tänä vuonna nähtävän taiteilijaduo IC-98:n tuotantoa kokoavalla kirjalla IC-98. Hours, Years, Aeons. Moving Images and Other Stories 1997–2015.

”Halusimme poimia erityisesti kuvia onnistuneista julkisen taiteen projekteista. Niistä vahvimpana esiin nousi Kristiina Ahlgrenin kuva tänä keväänä uusitusta, katutaiteen täyttämästä Myyrmäen asemasta. Hän oli ottanut kuvaan mukaan myös asemalla olevan yleisöpianon, jota voi vapaasti soittaa”, sanoo Taru Elfving. IMG_0016

Lea Kähkönen oli kuvannut kotinsa keväällä järjestetyn Olohuonenäyttelyn aikaan, jolloin nykytaidetta esitettiin yksityiskodeissa. Kähkösen tallentama kuva on hetkestä, jolloin hänen olohuoneessaan katsottiin lyhytelokuvia.

IMG_0017”Olohuonenäyttelyssä viehätti kollektiivisuus, taiteen äärelle intiimisti keräytyminen ja taiteen kokoaminen arjen tiloihin”, Elfving ja Nevaluoma perustelevat.

Elina Aallon ”The Dynamic Trio” -kuvassa taiteilija Tommi Toijan poikaa esittävä veistos seisoo lapsen askarteleman pöllön ja matkamuistona tuodun patsaan vieressä. Se näyttää Elfvingin ja Nevaluoman mielestä, että taide elää arjessa ja on osa kotia. Taideteosta ei ole nostettu jalustalle vaan se keskustelee yhdenvertaisena muiden esineiden kanssa.IMG_0015

Avotakka ja Frame järjestivät kilpailun Venetsian taidebiennaalin Suomen näyttelyn kunniaksi. Frame tuottaa Suomen näyttelyn biennaaliin, ja Avotakka on Framen mediakumppani biennaalin ajan. Kilpailulla haluttiin innostaa kokemaan nykytaidetta sen kaikessa monimuotoisuudessaan ja erilaisissa yhteyksissä. Kilpailukuvia voi katsoa Instagramissa tunnisteilla #taidelöytö tai #taidelöytökisa.

Frame Instagramissa