10/02/2015

Uutiset

TAIDE 2015 -kampanja haastaa poliitikot keskusteluun taiteen merkityksestä

Nuoren Voiman Liitto on käynnistänyt TAIDE 2015 -kampanjan, jonka tarkoitus on nostaa taiteen arvostusta ja herättää keskustelua sen merkityksestä. Kampanjan on julkaissut ensimmäiset minidokumenttinsa yhteistyössä Yle kulttuurin kanssa. Ensimmäisissä minidokumenteissa taiteilijat Pertti Jarla, Anna Tuori, Hilja Grönfors ja Juha Pekka Tapani Heikkinen tulkitsevat nimettöminä saamansa lainaukset Juha Sipilältä, Timo Soinilta, Merja Mäkisalo-Ropposelta ja Ilkka Kanervalta.

Kampanjaan osallistuu 30 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää ja tuloksena tullaan näkemään yhtä monta minidokumenttia, jotka rakentuvat poliitikkojen vastauksille. Uusia dokumentteja julkaistaan viikoittain. Kampanjan taiteilijoita ovat Anna Tuori, Kaj Stenvall, Niillas Holmberg , Mopo, Niran Baibulat, Fabulous Bäckstöm Brothers, Stefan Bremer, Maria Stereo, Anssi Kasitonni, Rosa Liksom, Elina Pirinen, Juha Pekka Tapani Heikkinen, Antti Nylén, Anna Eriksson, Aki Roukala, ASA, Vaara-kollektiivi, Juha Hurme, Ima Iduozee, Pertti Jarla, Tuukka Temonen, Hilja ja Kalle Grönfors, DUV-teatern, Sinikka Vuola, Avanti!, Annantalon kulttuurisissit ja Olavi Uusivirta.

”Kampanjan tarkoitus on herättää keskustelua taiteen merkityksestä ja toivon mukaan parantaa taiteen yhteiskunnallista asemaa,” sanoo TAIDE 2015 -kampanjan koordinaattori Jan Liesaho. ”Taiteen olisi noustava kurjistumisen kierteestä kukoistuksen kierteeseen. Poliitikot luovat taiteen toimintaedellytykset.”

TAIDE 2015 -kampanja jatkuu eduskuntavaaleihin asti haastaen kaikki kotimaiset kansanedustajat ja eduskuntavaaliehdokkaat vastaamaan kysymykseen ”mikä on taiteen merkitys?”. Kampanja rakentuu poliitikkojen ja taiteilijoiden vuoropuhelulle. Minidokumenttien lisäksi kampanja järjestää kaikille suomalaisille runsaasti mahdollisuuksia vuoropuhelulle taiteesta ja sen merkityksestä mm. Taidehaaste-kilpailun muodossa.

Kampanjan minidokumentit päivittyvät viikoittain kampanjan kotisivulle www.taide2015.fi, Yle Areenaan ja Yle:n
#kulttuurinvälikysymys sivustolle. Sivustolla julkaistaan myös taiteilijoiden haastatteluja ja perusteluja teoksilleen.