29/06/2020

Uutiset

Syyskuun Vieraanvaraisuusharjoituksia-tapahtumassa nykytaiteen toimijat rakentavat saavutettavampaa todellisuutta

22.–26. syyskuuta 2020, Helsinki

Vieraanvaraisuusharjoituksia-viikko syyskuussa tuo yhteen taiteilijat, kuraattorit ja muut nykytaiteen kentän toimijat. Viisipäiväinen tapahtuma järjestetään Helsingissä nyt toista kertaa, ja se on osa Framen kansainvälistä ohjelmaa.

Vuoden 2020 tapahtuma pureutuu vieraanvaraisuuden muotoihin, erilaisiin tietämisen tapoihin ja saavutettavuuteen. Tapahtuman ohjelmassa pohditaan kehollisen, rakenteellisen ja kulttuurisen saavutettavuuden yhteyksiä.

Tapahtuman keskeisiä kysymyksiä on, kuinka hallitseva ja institutionalisoitunut tieto voidaan haastaa. Kuinka saavutettavampi kieli ja kaupunkiympäristö sekä avoimempi ja tasa-arvoisempi kulttuuri tuottavat oikeudenmukaisemman todellisuuden?

Vieraanvaraisuusharjoituksia-viikon ohjelmassa on mukana  muun muassa seuraavia taiteilijoita, kuraattoreita, tutkijoita ja toimijoita: Camille Auer, Biitsi, Jessie Bullivant & Jemina Lindholm, Viviana Checchia, Annet Dekker, Nora Heidorn, Flis Holland, Ali Akbar Mehta, Arjuna Neuman & Denise Ferreira da Silva, Iida Nissinen & Melanie Orenius (Burnout Mermaids), Laura Soisalon-Soininen, Kathy-Ann Tan, Touko Vaahtera, Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen ja Susanna Ånäs.

Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmaviikon pääyhteistyökumppanit  ovat digitaaliseen kulttuuriin keskittynyt mediakulttuuriyhdistys M-cult ja antirasistinen ja feministinen kulttuurikeskus Museum of Impossible Forms

 

Tapahtumia eri puolilla Helsinkiä

Viikon tapahtumat sijoittuvat eri puolille Helsinkiä. Jokaisessa tapahtumapaikassa pohditaan esteitä ja pääsymahdollisuuksia suhteessa kyseiseen paikkaan. Tapahtumissa käydään kriittistä vuoropuhelua esimerkiksi pääsystä kielen ja koulutuksen muihin kuin hegemonisiin muotoihin, vammaisuuteen ja sairauteen perustuvasta syrjinnästä ja osallistumisen esteistä, yhtäläisestä pääsystä kaupunkiluonnon  äärelle sekä Helsingin kaupunginosien paikallistiedosta sekä paikallisista poliittisista kamppailuista. 

Vietämme päivän Helsingin keskuspuistossa M-cultin Keskuspuistoarkistot-projektin parissa. Projektissa tutkitaan yhteisöllisen arkistoinnin mahdollisuuksia Maunulassa ja etsitään mielekkäitä tapoja tallentaa, löytää ja jakaa tietoa Keskuspuiston historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. 

Museum of Impossible Forms puolestaan tuottaa päivän mittaisen ohjelman, jossa pureudutaan kulttuurisiin normeihin ja vammaisuuteen perustuvaan syrjintään (ableismiin)  taiteen tuotannossa ja yhteiskunnassa. Merpersoning-projektissa merenneitoa ja merenneitojen mytologiaa käytetään keinona vahvistaa keskustelua julkisten tilojen saavutettavuudesta ja kehollisuuden normeista. 

 

Osallistu turvallisesti paikan päällä tai etänä

Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmaviikko luo ja kokeilee yleisölle saavutettavia osallistumisen mahdollisuuksia niin paikan päällä Helsingissä kuin etäyhteyksin. Otamme osallistujien turvallisuuden huomioon koko ohjelman ajan. 

Tapahtumia on mahdollista seurata viikon aikana tai jälkeenpäin tallenteina. Ohjelma tallentuu muun muassa transkriptioina ja äänitallenteina, ja osaa ohjelmasta on mahdollista seurata myös suoratoistona.

Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmaviikko on osa Framen kansainvälistä asiantuntijavierasohjelmaa. Helsinkiin mahdollisuuksien mukaan saapuvat ulkomaiset asiantuntijavieraat tapaavat viikon aikana paikallisen kentän taiteilijoita, nykytaiteen kuraattoreja ja muita toimijoita. Tapaamisia järjestetään myös etäyhteyksin.

 

Uusi julkaisu

Syyskuussa julkaistava Rehearsing Hospitalities Companion 2 on toinen osa Framen Vieraanvaraisuusharjoituksia-julkaisusarjasta. Julkaisu kokoaa ohjelmaviikon sisältöjä yhteen ja laajentaa ohjelmassa käytävää keskustelua saavutettavuudesta ja vieraanvaraisuudesta. 

Rehearsing Hospitalities Companion 2 sisältää kirjoituksia seuraavilta taiteilijoita, kuraattoreilta, tutkijoilta ja intellektuelleilta: Camille Auer, Annet Dekker, Denise Ferreira da Silva, Aimi Hamraie, Hanna Helander & Arla Magga, Astrida Neimanis, Marietta Radomska, Marianne Savallampi & Touko Vaahtera, Laura Soisalon-Soininen, mediakulttuuriyhdistys M-cult ja antirasistinen ja feministinen kulttuurikeskus Museum of Impossible Forms. Julkaisun toimittavat Framen avustava ohjelmakuraattori Yvonne Billimore ja ohjelmapäällikkö Jussi Koitela.

 

Ilmoittautuminen tapahtumiin aukeaa elokuussa

Koko ohjelma ja osallistujat julkaistaan ​​elokuussa ja ilmoittautuminen tilaisuuksiin avataan ohjelman julkaisun yhteydessä, jolloin kerromme tarkemmin myös etäyhteyksistä ja tapahtumatilojen saavutettavuudesta.

Viikon tilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia, mutta paikkoja on varotoimenpiteiden vuoksi rajattu. Seuraamme aktiivisesti koronavirustilanteen kehittymistä ja teemme toimenpiteitä tarvittaessa viranomaisten ohjeistuksen mukaan.  Seuraathan kanaviamme. 

 

Vieraanvaraisuusharjoituksia

Vieraanvaraisuusharjoituksia (Rehearsing Hospitalities) on Framen viisivuotinen kansainvälinen ohjelmakokonaisuus, joka jatkuu vuoteen 2023 saakka. Se koostuu laajasta julkisesta ohjelmasta ja sisältää keskusteluja, esityksiä, verkostoitumista ja julkaisuja.

 


Kuva: Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen: Birthwheel, 2020.