26/08/2021

Uutiset

Vieraanvaraisuusharjoituksia: ilmoittaudu nyt

Vieraanvaraisuusharjoituksia-viikko syyskuussa tuo yhteen taiteilijat, kuraattorit ja muut nykytaiteen kentän toimijat. Nelipäiväinen tapahtuma järjestetään nyt toista kertaa, ja se on osa nykytaiteen tiedotuskeskuksen Frame Contemporary Art Finlandin kansainvälistä ohjelmaa.

Tapahtuma järjestetään 8.–11. syyskuuta 2021 Helsingissä, Vantaalla ja verkko-ohjelmana. Koko viikon ohjelma on nyt julkaistu, ja ilmoittautuminen tapahtumiin on auki. Ohjelma sisältää keskusteluita, esityksiä, näyttelyt Vantaan taidemuseo Artsissa ja Suomen arkkitehtuurimuseossa sekä uuden julkaisun.  

Ohjelma käynnistyy keskiviikkona 8. syyskuuta Vantaan taidemuseon Artsin avatessa syksyn ensimmäisessä näyttelynsä. Turvattu – kehojen ja tilojen politiikkaa -näyttelyssä nykytaiteilijat uudelleen arvioivat turvan ja turvallisuuden tarpeita ja edellytyksiä. Avajaistilaisuudessa nähdään performansseja ja julkistetaan uusi Rehearsing Hospitalities Companion 3 -kirja

Torstaina 9. syyskuuta Frame järjestää keskustelun Curating with matters of security, safety and care.  Keskustelussa kuraattorit Yolande Zola Zoli van der Heide, Natasa Petresin Bachelez & Elena Sorokina, Yates Norton ja Rosario Talevi keskustelevat vieraanvaraisuuden, turvallisuuden ja hoivan merkityksestä kuraattorin ja museoammattilaisen työssä. Tilaisuus järjestetään verkkokeskusteluna.

Arkkitehtuurimuseon Studio esittelee ihmisoikeusrikkomuksia arkkitehtuurin menetelmin ratkovan, kansainvälisen Forensic Architecture -tutkimusryhmän dokumentaarisen videoteoksen Ulkoistettu riski: Ali Enterprises -tehdaspalo. Näyttely avautuu perjantaina 10. syyskuuta ja lauantaina 11. syyskuuta professori ja FA-ryhmän johtaja Eyal Weizman esittelee ryhmän työskentelyä ja teoksia verkossa järjestettävässä keskustelutilaisuudessa. 

Shubhangi Singh Bringing a Poem to a Gunfight, 2021. Still-kuva videosta.

Turvallisuus ja hoiva taiteen kentällä

Syksyn tapahtumaviikko kietoutuu turvallisuutta ja hoivaa pohtivien ja harjoittavien tapahtumien ja näyttelyiden ympärille. Ohjelmassa vieraanvaraisuus, hoiva ja turvallisuus kytkeytyvät toisiinsa käytänteinä, tekoina, teollisuudenaloina ja valtajärjestelminä. Myös taiteen kuratoinnissa ja esittämisessä on viime aikoina kiinnitetty paljon huomiota hoivan ja turvan kysymyksiin.

Myös museoissa ja muissa taidetta esittävässä instituutioissa turvallisuus on jatkuvasti läsnä taideteosten, esineiden ja instituutioiden oman infrastruktuurin suojeluun liittyvissä huolissa, mutta ei juurikaan huomioina siitä, kenelle turvaa ja hoivaa tarjotaan. 

Ohjelmassa kysytään miten voisimme olla vieraanvaraisia erilaisille turvaan ja hoivaan liittyviin tarpeille? Miten voisimme toimia vastuullisesti suhteessa erilaisiin väkivalta- ja turvallisuuskoneistoihin, jotka kytkeytyvät instituutioihin ja taiteelliseen toimintaan?      

Forensic Architecture: Ulkoistettu riski: Ali Enterprises -tehdaspalo, 2018.

Uusi julkaisu

Frame ja berliiniläinen kustantamo Archive Books julkaisevat ohjelmaviikolla kirjan, jossa syvennetään ohjelmassa esitettyjä kysymyksiä vieraanvaraisuudesta, turvallisuudesta ja hoivasta. Rehearsing Hospitalities Companion 3 sisältää 13 artikkelia suomalaisilta ja kansainvälisiltä kirjoittajilta. Julkaisu on avoimesti ladattavissa Framen verkkosivuilta 8. syyskuuta lähtien.

Osallistujat ja yhteistyökumppanit

Vieraanvaraisuusharjoituksia-viikon ohjelmassa ovat mukana seuraavat taiteilijat ja kuraattorit: Panos Balomenos, Karen Barad, Bassam el Baroni, Chloë Bass, Ama Josephine Budge, Viviana Checchia, Forensic Architecture, Elis Hannikainen & Vappu Jalonen, Yolande Zola Zoli van der Heide, Áslat Holmberg, Milla Kallio/FEMMA Planning, Flo Kasearu, Mari Keski-Korsu, Alen Ksoll, Natasa Petresin Bachelez & Elena Sorokina / Initiative of Practices and Visions of Radical Care, Kristina Norman, Yates Norton, Nat Raha, Sepideh Rahaa, Annika Rauhala, Shubhangi Singh ja Eero Yli-Vakkuri.

Vieraanvaraisuusharjoituksia-ohjelmaviikon pääyhteistyökumppanit ovat Arkkitehtuurimuseo ja Vantaan taidemuseo Artsi. Lisäksi ohjelman tuottamiseen osallistuu IHME Helsinki ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti.  

Ilmoittaudu tilaisuuksiin

Viikon tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tapahtumatiloissa järjestettävien tilaisuuksien osallistujamäärää on rajattu koronatilanteesta johtuvien rajoitusten vuoksi. Katso koko ohjelma ja Ilmoittaudu: Gathering for Rehearsing Hospitalities autumn 2021.