08/04/2014

Uutiset

Suomen Taiteilijaseura tuottaa laajan suomalaisen nykytaiteen näyttelyn Meksikoon

Suomen Taiteilijaseura tuottaa Meksikoon toukokuussa avautuvan laajan suomalaisen nykytaiteen näyttelyn Parallax – Geographical Resonances. Näyttely on esillä Mexico Cityn Laboratorio Arte Alamedassa 1. toukokuuta–6. heinäkuuta 2014.

Parallax -näyttelyn kuraattorit, Giovanna Esposito Yussif ja Marketta Haila, ovat valinneet Mexico Cityyn teoksia kahdeksaltatoista Suomessa työskentelevältä kuvataiteilijalta ja taiteilijaryhmältä: Adel Abidin, Cleaning Women, Veli Granö, Tommi Grönlund & Petteri Nisunen, Kalle Hamm & Dzamil Kamanger, Minna Henriksson, Sasha Huber & Petri Saarikko, IC-98, Elina Juopperi, Tellervo Kalleinen & Oliver Kochta-Kalleinen, Kaisu Koivisto, Erkki Kurenniemi, Antti Laitinen, Puurunen & Pöysti, Seppo Renvall, Mika Taanila, Roi Vaara ja Elina Vainio.

Vuonna 2000 avattu Laboratorio Arte Alameda (LAA) on yksi Meksikon keskeisistä nyky- ja mediataiteen museoista. LAA on keskittynyt esittämään, tuottamaan ja tutkimaan taidetta sekä teknologiaa yhdisteleviä taiteellisia käytäntöjä. LAA:n näyttelyihin ovat osallistuneet mm. Marina Abramovic, Nam June Paik ja Bruce Nauman. Nimensä näyttely lainaa filosofi Slavoj Zizekiltä, jonka käsite parallax view viittaa siihen, kuinka saman asian voi nähdä monista, myös yhteismitattomista, näkökulmista.

Näyttelyllä on myös laaja oheisohjelmisto. Osana Parallaxia järjestetään näytöksiä, joissa esitetään kokoelma suomalaisia videoteoksia, elokuvia, lyhytelokuvia ja dokumentteja. Paikallisella radiokanavalla puolestaan esitellään suomalaista äänimaisemaa. Kanava esittää yhdentoista näyttelyviikon ajan taiteilijoiden haastatteluja ja ääniteoksia. Mexico Cityssä vierailevat taiteilijat pääsevät myös tutustumaan paikallisiin taiteilijakollegoihinsa, museoihin ja meksikolaiseen taide-elämään.

Näyttelyn tukijat ja yhteistyökumppanit ovat Meksikon valtion kulttuuri- ja taideneuvosto Conaculta sekä Suomesta Visuaalisen taiteen keskus Frame, Suomen Elokuvasäätiö, Taiteen edistämiskeskus, AVEK, Suomen Madridin instituutti ja Suomen Mexico Cityn suurlähetystö.

Lue lisää Suomen Taiteilijaseuran verkkosivuilta

Laboratorio Arte Alameda

 

Kuva: Kalle Hamm & Dzamil Kamanger: Removing Defenses, 2014. HD PAL, 6 min.