14/10/2014

Uutiset

Suomalaisgalleriat tekivät satojen tuhansien eurojen myynnin Arco-messuilla

Suomalaisgalleriat tekivät Espanjan ARCOmadrid-kuvataidemessuilla satojen tuhansien eurojen myynnin helmikuussa, käy ilmi Visuaalisen taiteen keskuksen Framen gallerioille tekemän kyselyn tuloksista.

Foto: Hannu Pakarinen Kansallisgalleria

Gallerioiden myynti oli yhteensä noin 705 000 euroa. Yhteisestä osallistumisesta taidemessuille poiki gallerioille myös satoja uusia kontakteja ja huomattava määrä medianäkyvyyttä.

Suomen osallistuminen ARCOmadrid-messuille kutsuvierasmaana oli ensimmäinen kerta, kun suomalaiset galleriat tekivät näin mittavan yhteisen esiintymisen ulkomaisilla taidemessuilla. Lähes kaikki kyselyyn vastanneet galleriat harkitsevat osallistumista ulkomaisille taidemessuille jatkossakin.

Galleriat kokivat messuosallistumisen kasvattaneen paitsi edustamiensa taiteilijoiden uraa ja mainetta, myös itse gallerioiden arvostusta. Taiteilijoille messujen yhteydessä järjestetyt taiteilijatapaamiset poikivat uusia näyttelykutsuja ja tilauksia.

Gallerioiden osallistumista ARCOmadrid-taidemessuille koordinoi Visuaalisen taiteen keskus Frame. Mukana Suomen #FocusFinland-kokonaisuudessa oli 13 galleriaa, jotka esittelivät teoksia yli 20 taiteilijalta. Messuilla nähtiin myös Heta Kuchkan videoinstallaatioita esitellyt #FocusFinland-paviljonki, Kiasma Lounge sekä 15 oheistapahtumaa eri puolilla Madridia. Suomen messukokonaisuuden kuratoi Leevi Haapala.

#FocusFinlandiin valittujen gallerioiden joukossa oli messukonkareiden lisäksi nuoria, ei-kaupallisia ja taiteilijavetoisia gallerioita. Taiteilijavalinnoissa painottuivat nuoret ja uransa keskivaiheilla olevat taiteilijat, joista suuri osa on kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Frame järjesti gallerioille ennen messuja myyntikoulutusta.

Messuilla vieraili viiden päivän aikana 19.–23. helmikuuta 100 000 kävijää. ARCOmadrid on espanjan- ja portugalinkielisen maailman merkittävin nykytaiteen messutapahtuma.

”Tavoitteenamme oli edistää suomalaisen taiteen näkyvyyttä erityisesti espanjan- ja portugalinkielisessä taidemaailmassa, avata ovia Latinalaiseen Amerikkaan sekä vahvistaa gallerioiden taidemyynnin osaamista ulkomailla. Kysely osoittaa, että näissä tavoitteessa onnistuttiin”, sanoo Framen johtaja Raija Koli.

”Erityisesti iloitsemme siitä, että ARCOmadrid näyttää poikivan uusia tilaisuuksia suomalaisgallerioille hyvinkin nopealla aikataululla. Suomi on nyt kutsuttu ainoaksi maakokonaisuudeksi Untitled-taidemessuille Miamin taideviikolle. Kolme galleriaa esittelevät taiteilijoitaan messuilla joulukuussa”, Koli sanoo.

ARCOmadridiin osallistuivat Galleria Ama, Galerie Anhava, Forum Box, Galerie Forsblom, Galleria Heino, Helsinki Contemporary, Valokuvagalleria Hippolyte, Korjaamo Galleria, Showroom Helsinki, Sinne ja Gallery Taik Persons.

Kokonaisuus messuilla toteutettiin yhteistyössä mukaan valittujen gallerioiden kanssa. Oheisohjelma toteutettiin yhteistyössä Suomen Madridin-instituutin ja näyttelypaikkojen kanssa.

Lue lisää ARCOmadridista

Lue lisää Miamin Untitled-kokonaisuudesta