25/06/2013

Uutiset

Suomalainen Toisissa tiloissa -kollektiivi asuttaa Maa-planeetan Venetsiassa

Toisissa tiloissa -kollektiivin esitystaideteos Olives and Stones tiistaina 2. heinäkuuta klo 16–18 ja keskiviikkona 3. heinäkuuta klo 10.30–12.30 Suomen Alvar Aalto-paviljongissa, Venetsian Giardinissa.

Kuva: Susanna Salo.
Kuva: Susanna Salo.

Helsinkiläinen Toisissa tiloissa -kollektiivi esiintyy Venetsian kansainvälisessä taidebiennaalissa heinäkuun alussa. Olives and Stones -performanssissa ihmiset harjoittelevat Maa-planeetan uudisasuttamista mallinaan puut ja muut ei-inhimilliset eliöt. Osallistava esitys johdattelee näyttelyvieraat Suomen Venetsian biennaalin näyttelykokonaisuuden teemoihin ja teoksiin.

Olives and Stones -esityksen lähtökohtana on havainto ikivanhojen oliivipuiden rosoisuudesta. Esityksen aikana ryhmä muuntautuu muun muassa laulukaskaiksi, kastemadoiksi, sieniksi ja lepakoiksi. Sosiaaliset koreografiat saavat myös vaikutteita pohjoismaisesta juhannusperinteestä. Lopuksi yleisö kutsutaan mukaan kosmiselle kiertokävelylle lajienväliseen avaruuteen. Esitys muodostaa samalla kommentin Joseph Beuysin teokseen Olive Stones (1984), jossa eloton ja elollinen materiaali – italialainen hiekkakivi ja oliiviöljy – saatetaan kiertokulun omaiseen prosessiin.

Toisissa tiloissa (Other Spaces) on vuonna 2004 perustettu Helsingin Suvilahdessa toimiva esitystaiteen kollektiivi. Ryhmä kehittelee kollektiivisia ruumiillisia harjoitteita, joiden avulla päästään kosketuksiin ihmisille vieraiden olo- ja kokemusmuotojen kanssa – eli vieraillaan toisissa tiloissa. Ryhmän koollekutsuja on Esa Kirkkopelto, filosofi, esitystaiteilija ja taiteellisen tutkimuksen professori (TeaK), ja sen noin 30 jäsentä ovat eri taiteen aloilta.

 

Esitys on osa Venetsian biennaalin Suomen näyttelykokonaisuuden lisäohjelmaa ja se toteutetaan yhteistyössä kuraattoriryhmä Gruppo 111:n ja italialaisen ScarlattineTeatron kanssa. Toisissa tiloissa- ryhmän Venetsian vierailua ovat tukeneet Tinfo/Arvi Kivimaan rahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

Pääsy alueelle Venetsian biennaalin pääsylipulla.