17/04/2014

Uutiset

Suomalainen Rajanylityksiä-näyttely keväällä Perussa

Raakel Kuukka: Rebekka at Muhniemi (2005). Kromogeeninen värivedosSuomen Madridin-instituutti esittelee huhtikuussa suomalaisen valokuva- ja videotaidenäyttelyn Bodies, Borders, Crossings (Rajanylityksiä) Perussa osana Liman nyt toista kertaa järjestettävää valokuvabiennaalia.

Näyttely on kiertänyt tätä ennen maailmaa ja ollut esillä aiemmin New Yorkissa (2011), Hortenissa Norjassa (2013) sekä Suomessa Porin taidemuseossa (2013–2014).

Näyttely tutkii kymmenen Suomessa toimivan taiteilijan kautta ruumiillisuuden, ruumiillisten suhteiden, kontrollin, rajojen ja rajanylitysten teemoja. Kokonaisuuden on kuratoinut Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtaja Leena-Maija Rossi sekä valokuvaaja Kari Soinio. Näyttelystä on tehty myös samanniminen julkaisu vuonna 2013.

Kokonaisuuden teokset käsittelevät ruumiillisuutta sekä rajoja ja rajanylityksiä eri näkökulmista. Osa taiteilijoista tutkii sukupuolinormien merkitystä, toiset kyseenalaistavat Pohjoismaiden ”näkymätöntä” rodullisuutta eli valkoisuutta, ja toiset niin kutsuttua “vapaata” liikkuvuutta globalisoituneessa maailmassa.

Rajanylityksiä-näyttely kommentoi ajankohtaista yhteiskunnallista keskustelua yksien rajojen häviämisestä ja toisten, uudenlaisten rajojen muodostumisesta. Näyttelyn taiteilijoista Jaakko Heikkilä, Catarina Ryöppy, Minna Rainio ja Mark Roberts käsittelevät paikkaan ja aikaan liittyviä rajanylityksiä: globaaleja muuttoliikkeitä sekä vapaaehtoisia ja pakotettuja rajanylityksiä. Marja Pirilä, Hannele Rantala ja Raakel Kuukka keskittyvät identiteettejä muodostaviin rajoihin ja rajanylityksiin. Riikka Kuoppala, Minna Suoniemi ja Elena Näsänen taas haastavat sukupuoleen ja kehoon liittyviä rajoja ja oletuksia.

Liman näyttelyn on tuottanut Suomen Madridin-instituutti yhteistyössä Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin, Suomen Perun suurlähetystön ja Perun Pohjoisamerikkalaisen kulttuurikeskuksen kanssa.

 

Bodies, borders, crossings (Rajanylityksiä)

11.4.–18.5.2014

 

Galeria Juan Pardo Hereen

Jr. Cuzco 446, Lima 1

 

Kuva: Raakel Kuukka: Rebekka at Muhniemi, 2005. Kromogeeninen värivedos.