28/03/2018

Uutiset

Suomalainen nykytaide esittäytyy kansainvälisessä Gwangjun taidebiennaalissa syksyllä 2018

Helsingissä toimiva kansainvälinen taiteilijaresidenssiorganisaatio HIAP – Helsinki International Artist Programme on kutsuttu toteuttamaan oma paviljonki Gwangjun nykytaidebiennaaliin Etelä-Koreaan syksyllä 2018. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen taideorganisaatio on kutsuttu toteuttamaan oma ohjelmakokonaisuus aasialaiseen taidebiennaaliin.

HIAP-paviljongin näyttely Fictional Frictions tutkii muuttuvia käsityksiä rajoista. Paviljongissa nähdään teoksia Nestori Syrjälältä (s. 1983) ja Elina Vainiolta (s. 1981). Teoksissaan Syrjälä ja Vainio tutkivat ihmisten vaikutuksia ja tapoja suhtautua ekologisiin muutoksiin.

Paviljongin kuratoi HIAPin kuraattori Jenni Nurmenniemi, joka on viime vuosina työskennellyt taidetta ja ekologiaa käsittelevän Frontiers in Retreat -projektin parissa. Näyttelyssä nähdään suomalaisten lisäksi teoksia eteläkorealaisilta taiteilijoita. HIAPin kansainvälisten toimintatapojen mukaisesti näyttely rakentaa hetkellisen sillan suomalaisten sekä eteläkorealaisten taiteilijoiden kohtaamiselle.

“Gwangjun biennaali on loistava foorumi tuoda yhteen erilaisista kulttuureista nousevia taiteellisia lähestymistapoja tätä hetkeä määrittäviin ekologisiin kysymyksiin, ja niiden käynnistämään yhteiskunnalliseen murrokseen. HIAP on tehnyt pitkäjänteisesti työtä tämän aihealueen parissa”, kertoo Jenni Nurmenniemi.

“HIAP on pieni ja dynaaminen organisaatio, joka on kahdenkymmenen vuoden ajan rakentanut kansainvälisiä verkostoja residenssien kautta. On hienoa että organisaation juhlavuotena meillä on mahdollisuus osallistua yhteen Aasian merkittävimmistä taidetapahtumista”, sanoo HIAPin johtaja Juha Huuskonen.

Frame Contemporary Art Finland on näyttelyn yhteistyökumppani. Vuosina 2013–2017 Frame on työskennellyt tiiviisti yhteistyössä HIAPin kanssa avatakseen suomalaiselle nykytaiteelle yhteyksiä Aasiaan.

“Olemme todella iloisia tästä mahdollisuudesta esittää suomalaista nykytaidetta Gwangjun biennaalissa. Kyseessä on todella tärkeä kansainvälisen nykytaiteen areena, joka houkuttelee nykytaiteen ammattilaisia ja lehdistöä Aasiaan ympäri maailmaa. Gwangjun biennaalin paviljonki on merkittävä tilaisuus HIAPille vahvistaa kansainvälistä toimintaansa”, toteaa Framen johtaja Raija Koli.

HIAP-paviljonki toteutetaan Gwangjun biennaalin säätiön tuella osana Gwangjun biennaalin paviljonkiohjelmaa. HIAPin lisäksi paviljonkeja on kutsuttu toteuttamaan nykytaiteen museot Palais de Tokyo (Pariisi) ja Philippine Contemporary Art Network (Manila).

Kahdestoista Gwangjun kansainvälinen taidebiennaali järjestetään 7. syyskuuta – 11. marraskuuta 2018.

 

Kuvassa taiteilijat Elina Vainio ja Nestori Syrjälä. Kuva: Sergio Urbina.