22/11/2017

Uutiset

Seuraava Frame Espresso -keskustelu yhteistyössä Kohtan kanssa

Frame Espresso: Codependence keskustelusarjan kolmannen osan lähtökohtana on ihmiskeskeisten näkökulmien nyrjäytys. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä uuden taidetilan Kohtan kanssa torstaina 30. marraskuuta.

Keskustelu tuo yhteen taiteilijoita, jotka työssään eri keinoin haastavat antroposentrisiä katsomisen tapoja ja teknologioita. Mitä merkitsee estetiikalle, tai käsityksille toimijuudesta ja autonomiasta, kun käännämme huomion lukuisiin materiaalisiin ja ei-inhimillisiin yhteistyötahoihin taiteen prosesseissa?

Keskustelemassa ovat taiteilijat Juha Pekka Matias Laakkonen ja Tuula Närhinen. Keskustelu pidetään suomeksi ja sen moderaattorina toimii Framen ohjelmapäällikkö Taru Elfving.

Syksyn Frame Espresso: Codependence keskusteluissa tartutaan itsenäisyyden käsitteen kääntöpuoliin – riippuvuuksiin ja poissulkemisiin. Sarja ammentaa vuoden 2017 Venetsian taidebiennaalin Suomen paviljongin näyttelyhausta, ja sen runsaasta annista ehdotuksia. Keskusteluissa syvennytään taiteilijoiden yksittäisiin uusiin teoksiin, jotka resonoivat keskenään sisällöllisesti, muodollisesti ja metodisesti eri tavoin. Keskustelusarja luo alustan syventymiselle sekä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin että nykytaiteen monimuotoisiin lähestymistapoihin. Se valottaa aikaamme ja sen haasteita yllättävistäkin näkökulmista luoden tilaa eri alojen ja positioiden väliselle vuoropuhelulle.

Tuula Närhinen (s. 1967) on helsinkiläinen kuvataiteilija jonka työskentelyn keskiössä ovat tieteellinen tutkimus ja kuiva huumori. Hänen työnsä ovat valokuvista, piirustuksista ja veistoksista koostuvia installaatioita.

Juha Pekka Matias Laakkonen (s. 1982) käyttää työskentelynsä raakamateriaalina luontoa. Hänen töissään esiintyy usein performatiivinen elementti tai osuus, joka toteutetaan syrjäisessä ympäristössä. Toisinaan prosessista syntyy objekteja, joista tulee tapahtuman ainoita jälkiä.

Frame Espresso: Codependence III
Torstaina 30. marraskuuta klo 16–18
Kohta, Työpajankatu 2 B, 3., Helsinki (rakennus 7, Teurastamon alue)

 

Frame Espressossa pureudutaan nykytaidekentän ajankohtaisiin puheenaiheisiin, ilmiöihin ja haasteisiin. Espresso-keskustelut toteutetaan eri taidetiloissa yhteistyössä kotimaisten nykytaiteen toimijoiden kanssa.

 

Kuva: Juha Pekka Matias Laakkonen.