30/12/2014

Uutiset

Rijksakademien residenssihaku vuodelle 2016 käynnistyy

Rijksakademie

Rijksakademie van beeldende kunsten on Amsterdamissa järjestettävä kansainvälinen residenssiohjelma, jossa työskennellään pääsääntöisesti kahden vuoden ajan. Taiteilijoista noin puolet tulee Alankomaista ja loput puolet eri puolilta maailmaa.

Residenssitaiteilijat saavat käyttöönsä oman työhuoneen alueelta, jossa työskentelee noin 50 taiteilijaa. Ideoita ja työskentelytekniikoita voidaan kokeilla ja hioa asiantuntijoiden opastuksella työpajoissa. Teoriatyöpaja tarjoaa osallistujien käyttöön taiteeseen erikoistuneen kirjaston ja historiallisen taidekokoelman. Lisäksi järjestetään kurssi, johon sisältyy seminaareja ja keskusteluja taiteilijayhteisöstä nousseiden aiheiden ympärille. Töiden esittely ja yhteydenpito kansainvälisen taideverkoston kanssa ovat myös osa kaksivuotista residenssiohjelmaa.

Vuosittain vapautuu noin 25 työtilaa. Haussa ovat nyt vuoden 2016 työtilat.

Akatemian nykymuotoinen residenssitoiminta alkoi 1980-luvulla. Vuosien varrella residensseihin on valittu useita suomalaisia, muiden muassa Pilvi Takala (2009‒2010)­, Miklos Gaál (2008‒2009), Erkka Nissinen (2007‒2008), Tero Nauha (1999‒2000), Sari Torvinen (1995‒1996) ja Pekka Niskanen (1987‒1990).

Residenssistipendi Kuvataideakatemian alumneille

Taideyliopiston Kuvataideakatemia aloittaa yhteistyössä Saastamoisen säätiön kanssa Kuvataideakatemian alumneille suunnatun stipendihaun, joka on tarkoitettu Rijksakademiessa työskentelyyn ja jatko-opintoihin.

Kaksivuotinen residenssistipendi (2016–2017) kattaa studion, työpajat ja niihin liittyvän teknisen tuen, mentoreiden vierailut, luennot ja tapahtumat sekä stipendin majoituskuluihin ja elinkustannuksiin sekä 1500 euron suuruisen vuotuisen summan työskentelykuluihin. Stipendi kattaa myös 2750 euron kirjoittautumismaksun. Hakijat kustantavat itse 50 euron suuruisen hakemusten käsittelymaksun.

Hakuprosessi on monivaiheinen. Taiteilijavalinnan suorittaa Rijksakademien jury. Saastamoisen säätiön stipendi toteutuu, mikäli Rijksakademien ohjelmaan hyväksytty kuvataiteilija on Kuvataideakatemian alumni. Residenssiohjelma alkaa tammikuussa 2016.

Residenssiohjelman hakuaika on 1.1.‒1.2.2015.

Haku tapahtuu suoraan Rijksakademien kautta sähköisellä hakulomakkeella, joka löytyy osoitteesta www.residency.rijksakademie.nl

Hakuohjeet: www.rijksakademie.nl/ENG/residency/

Tiedustelut: application@rijksakademie.nl

Lisätietoja Kuvataideakatemian stipendiohjelmasta: Irmeli Kokko, lehtori, Taideyliopiston Kuvataideakatemia Irmeli.kokko@uniarts.fi