16/12/2019

Uutiset

Raija Koli: Kuvataiteen rahoituskuoppa on korjattava

Kultuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore julkaisi 12. joulukuuta 2019 selvityksen  Suomen taide- ja taiteilijapolitiikasta, jossa mukaisesti todettiin, että suomalaisessa taide- ja taiteilijapolitiikassa eri taiteenaloja kohdellaan eriarvoisesti.

Julkaisemme nyt verkkosivuilamme Framen toimitusjohtajan Raija Kolin Helsingin Sanomissa sunnuntaina 15. joulukuuta julkaistun mielipidekirjoituksen, jossa kommentoidaan selvitystä tuoreeltaan.

 

Voisitko kuvitella tilannetta, jossa näyttelijä tulisi ilta toisensa jälkeen esiintymään teatteriin, mutta hänelle ei maksettaisi palkkaa? Miltä tuntuisi istua elokuvateatterissa katsomassa suomalaista menestyselokuvaa, jos pääosan esittäjä ei olisi saanut korvausta työstään? Kuvataiteilijoille tämä on arkipäivää, sillä he saavat näyttelyn eteen tekemästään työstä ani harvoin asianmukaista korvausta. Miksi näin on? Vastaus löytyy valtion taide- ja taiteilijapolitiikasta, jossa eri taiteenaloja ja siten taiteilijoita kohdellaan eriarvoisesti.

Tieto selviää kulttuuripoliittisen tutkimuskeskuksen Cuporen juuri julkaisemasta selvityksestä, jossa luodataan suomalaisen taide- ja taiteilijapolitiikan tilaa. Selvityksestä käy kiistatta ilmi eri taiteenlajien välisen rahoituksen täydellinen epätasa-arvoisuus (HS 12.12.).

Suomalaisen visuaalisen taiteen kävijämäärät ovat huippuluokkaa, mutta julkinen rahoitus on vähäistä. Vuonna 2018 kuvataidetta kävi katsomassa 4,6 miljoonaa ihmistä. Samaan aikaan julkinen tuki sille oli alle kymmenen prosenttia valtion koko taiteen tuesta.

Hallitusohjelmassa esitetään korotusta kuvataidetta paljon paremmin tuetuille taiteenaloille, kuten esittäville taiteille ja elokuvalle. On aika täyttää myös visuaalisten taiteiden rahoituksen ammottava kuoppa.

Kun tämä rahoituksen rakenteellinen epäkohta korjataan, kuvataidetta kohdatessamme meidän ei tarvitse miettiä, onko taiteilija saanut palkkaa työstään. On tärkeää, että kaikki suomalaiset saavat nauttia tasa-arvoisin resurssein tuotetusta korkeatasoisesta kuvataiteesta.

 

Raija Koli
toimitusjohtaja
Nykytaiteen tiedotuskeskus Frame Contemporary Art Finland