02/12/2020

Uutiset

Portfoliotapaamisissa valmistuvat maisteriopiskelijat avaavat työtään taiteen asiantuntijoille

Jo neljättä kertaa Framen järjestämät portfoliotapaamiset valmistuville taiteen maisteriopiskelijoille pidettiin taas marraskuussa. Mukana tapaamisissa oli opiskeijoita sekä Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta, että Aalto-yliopiston ViCCA – Visual Cultures, Curating and Contemporary Art, ja valokuvataiteen maisteriohjelmista. Portfoliotapaamisissa opiskelijat pääsivät esittelemään työtään nykytaiteen kentän kuraattoreille ja Framen henkilökunnalle.

Tapaamiset poikkeusaikana antoivat mahdollisuuden tutustumiseen ja keskusteluun

Portfoliotapaamisiin oli mahdollista osallistua paikan päällä Kuvataideakatemian tai Aallon tiloissa, tai vaihtoehtoisesti videoyhteydellä kotoa käsin.

“Näinä aikoina on erityisen ilahduttavaa, että niin moni opiskelija oli kiinnostunut osallistumaan tapaamisiin, oli se sitten turvajärjestelyin samassa tilassa tai etäyhteyksin. Oli suuri ilo päästä kuulemaan kentälle valmistuvia opiskelijoita heidän kiinnostuksistaan sekä poluista ja prosesseista, jotka olivat johtaneet esiteltyihin teoksiin” iloitsee Framen projektipäällikkö Maikki Lavikkala, joka oli mukana tutustumassa uusiin tekijöihin. 

“Olin myös vaikuttunut siitä, kuinka hyvät valmiudet opiskelijoilla oli esitellä työskentelyään, vaikka pandemia-ajan vaatimat järjestelyt toivat tilanteeseen varmasti lisäjännitystä” Lavikkala kertoo.  

Tilaisuus harjoitella omasta taiteellisesta työskentelystä puhumista

Shubhangi Singh on parhaillaan valmistumassa Aalto-yliopistoston ViCCA-ohjelmasta ja esitteli työtään portfoliotapaamisessa videoyhteyden välityksellä. Shubhangin mielestä portfoliotapaamiset antoivat ainutlaatuisen tilaisuuden harjoitella oman työn esittelemistä lyhyessä ajassa.

“Portofliotapaaminen ei ole ainoastaan parikymmenminuuttinen presentaatio, vaan se sisältää myös presentaation valmisteluprosessin, jossa palasin vanhojen teosteni äärelle, ajattelin niiden kautta, järjestelin sekä valitsin teokset esitystä varten. Prosessi pakotti minut artikuloimaan työskentelyäni ensisijaisesti itselleni, mutta myös niin, että voisin luoda mahdollisimman yhtenäisen esityksen kuraattoreille, jotka suurelta osin eivät olleet ennalta perehtyneet työhöni” Singh kuvailee.

Portfolioitaan esitteli kaikkiaan 38 opiskelijaa. Framen henkilökunnan lisäksi taiteilijat tapasivat myös muita nykytaiteen asiantuntijoita Amos Rexistä, EMMAsta, Kiasmasta, Kohta-taidehallista, Suomen valokuvataiteen museosta, Titanik-galleriasta ja Turun taidemuseosta. Mukana oli lisäksi freelancekuraattoreita.

 


Teksti: Ida Enegren
Kuva: Shubhangi Singh Dust light box: Through the loupe.