31/01/2023

Uutiset

Pilvi Takalan Valvonnan alla esillä EMMAssa

Pilvi Takalan näyttely Valvonnan alla (Close Watch, 2022) on nähtävissä EMMA – Espoon modernin taiteen museossa 1.2.–7.5.2023. Ensiesityksensä Venetsian 59. biennaalissa saanut teos esitetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, jossa sen taustalla oleva tutkimustyö on alunperin alkanut.

Monikanavainen videoinstallaatio perustuu taiteilijan kokemuksiin hänen työskennellessään peiteroolissa Securitaksen järjestyksenvalvojana yhdessä Suomen suurimmista kauppakeskuksista. Teos saa pohtimaan niitä vaihtoehtoisia tapoja, joilla järjestyksenvalvojat – ja heidän kauttaan katsojat – voivat tarkastella omaa asemaansa ja vallankäyttöön liittyviä eettisiä kysymyksiä niin omalla alallaan kuin laajemmin yhteiskunnassa.

Avajaispäivänä tiistaina 31.1.2023 klo 17–17.45 taiteilija ja näyttelyn kuraattori Christina Li keskustelevat teoksesta ja sen aihepiireistä EMMAssa. Tapahtumaan on vapaa pääsy ja sitä voi seurata myös etäyhteydellä. Lisätietoja EMMAn verkkosivuilla.

Näyttelyn yhteydessä maaliskuun loppupuolella järjestetään taiteilijan suunnittelema yleisötilaisuus, joka laajentaa teoksen synnyttämiä keskusteluja. 

Frame Contemporary Art Finland tilasi ja tuotti teoksen Venetsian 59. biennaalin Suomen paviljonkiin, jossa se oli esillä huhtikuusta marraskuuhun 2022. Valvonnan alla on osa EMMAn ja teoksen tuotantoa tukeneen Saastamoisen säätiön InCollection-yhteistyönäyttelyiden sarjaa.

Kuva Pilvi Takalan videoinstallaatiosta Close Watch. TV-näytöllä pyörii kohtaus, jossa kuusi vartijan univormuihin pukeutunutta ihmistä istuu vierekkäin, yksi heistä puhuu ja muut kuuntelevat. Näytön edessä on viisi tuolia ja sen takana on läpinäkyvä tilanjakaja.

Pilvi Takala, Close Watch / Valvonnan alla, InCollection, 2023, EMMA – Espoo Museum of Modern Art. Kuva: Ari Karttunen / EMMA.