24/10/2013

Uutiset

Pilvi Takalan palkintoteoksesta syntyy viiden tähden pomppulinna

BouncyHouse_02AVuoden 2013 Emdash Award -taidepalkinnon voittajan Pilvi Takalan (s. 1980) palkintoteos The Committee julkistettiin Lontoon Frieze-taidemessuilla. Emdash Award -palkinto on tarkoitettu nuorille, Britannian ulkopuolelta tuleville taiteilijoille. Takalan ehdotus valittiin voittajaksi yli 550 hakemuksen joukosta. Tapasimme taiteilijan messuilla.

Frieze London 2013 -taidemessuille taiteilija toteutti teoksen itälontoolaisten lasten kanssa. Lapset päättivät käyttää palkintoteokseen varatut 7 000 puntaa viiden tähden pomppulinnaan, joka pystytetään Victoria-puistoon Itä-Lontoossa. Vastaisuudessa pommpulinnaa vuokrataan keräten samalla rahoja hyväntekeväisyyteen.

Projekti on saanut tosi paljon huomiota täällä viikon aikana, mikä on hienoa, kertoo Takala. Frieze on todella tärkeä tapahtuma ja jos vielä sattuu voittamaan palkinnon, niin huomiota saa entistä enemmän.

Takala kertoo, että projekti on erilainen verrattuna hänen aiempiin töihinsä, vaikka teemat ovatkin periaatteessa samoja joita hän on käsitellyt taiteessaan aiemminkin: Lapset ovat joutuneet kehittämään ja luomaan päätöksentekosysteemin, miten rahat käyttää. Olen seurannut sitä ja se on ollut hirveän kiinnostavaa. En olisi ehkä lähtenyt itse tekemään tällaista, vaan idea tuli nimenomaan palkinnon ja Friezen kontekstista.

Takala käynnisti projektin osallistujahaulla: 8–12-vuotiaista lontoolaislapsista muodostettiin 11 lapsen komitea, joka neljän työpajan ja tapaamisten myötä lopulta päätti itse projektin lopullisen muodon ja aiheen. Lapset olivat tavattavissa myös messujen aikana Frieze Projects -alueella. Lapsethan ovat projektin keskipisteessä ja uskon, että heillä on hauskaa täällä.  He ovat myös taiteesta kiinnostuneita lapsia, Takala toteaa.

Messujen järjestäjän Frieze Foundationin tuottama Emdash Award on Emdash Foundation -säätiön tukema palkinto, joka mahdollistaa teosten tuottamisen.

Pilvi Takala on opiskellut Kuvataideakatemiassa ja Glasgow School of Artissa Skotlannissa. Takalan teoksia on ollut esillä Nykytaiteen museo Kiasmassa Helsingissä, Bonniers Konsthallissa Tukholmassa ja Palais de Tokyossa Pariisissa.

The Committee