05/02/2020

Uutiset

Pilvi Takala edustaa Suomea Venetsian biennaalissa 2021

Taiteilija Pilvi Takala on valittu Suomen paviljonkiin 59. Venetsian taidebiennaalissa vuonna 2021. Näyttelyn kuratoi Christina Li. Frame tilaa ja tuottaa näyttelyn.

“Olen todella innoissani päästessäni tekemään uuden teoksen Venetsiaan ja Suomen paviljonkiin. Työskentelytapani on hidas ja vaatii usein pitkän tutkimusjakson, joten olen kiitollinen Framelle, joka antoi mahdollisuuden tehdä teosehdotuksen hyvissä ajoin. Olen jo päässyt aloittamaan taustatutkimuksen, mikä mahdollistaa sen, että minun ei tarvitse tehdä kompromisseja, vaan pääsen toteuttamaan parhaan mahdollisen teoksen näyttelyyn”, Pilvi Takala sanoo.

Frame valitsee Venetsian biennaalin taitelijan ja kuraattorin joko kutsumenettelyllä tai avoimella haulla. Frame järjesti avoimet haut vuosina 2017 ja 2019. Kutsumenettelyä käytettiin viimeksi vuonna 2015.

“Pilvi Takalan valinta Suomen edustajaksi Venetsian taidebiennaaliin oli pitkän harkinnan tulosta. Se ainutlaatuinen uteliaisuus, jolla Pilvi Takala havainnoi yhteistä todellisuuttamme ja hänen vaikuttava kansainvälinen uransa antavat parhaat mahdolliset lähtökohdat näyttelylle”, kertoo Framen toimitusjohtaja Raija Koli.

“Venetsian biennaalin taiteilijavalintoihin liittyvät kansainväliset käytännöt vaihtelevat avoimista hauista suoriin kutsuihin. Kutsumenettely tarjoaa sekä taiteelliselle työskentelylle että rahoituksen hankinnalle enemmän aikaa.

 

Taiteilija

Pilvi Takala on Berliinissä ja Helsingissä työskentelevä taiteilija. Takalan videoteosten performatiiviset interventiot ovat taiteilijan keino käsitellä yhteiskunnallisia rakenteita sekä vakiintuneita käyttäytymismalleja eri konteksteissa.

Pilvi Takalan töitä on ollut esillä muun muassa taidemuseo MoMA PS1:ssa sekä New Museumissa New Yorkissa, Palais de Tokyossa Pariisissa, Nykytaiteen museossa Kiasmassa, Baselin taidehallissa, Manifesta 11 -biennaalissa Zürichissä, nykytaidekeskus CCA:ssa Glasgowssa, Rotterdamin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla, HotDocs elokuvafestivaaleilla Torontossa, Witte de With taidekeskuksessa Rotterdamissa sekä Istanbulin biennaalissa.

Takala on voittanut Prix de Rome -palkinnon vuonna 2011 sekä Emdash Award -palkinnon ja kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2013.

 

Kuraattori

Christina Li on Hongkongissa ja Amsterdamissa työskentelevä kuraattori ja kirjoittaja. Vuosina 2015–2017 Li oli Hongkongissa toimivan Spring-taidetilan johtaja ja Spring Workshopin kuratoriaalinen neuvonantaja. Hän kuratoi Spring-taidetilaan projektit A Collective Present (2017), Wu Tsang: Duilian (2016), ja Wong Wai Yin: Without Trying (2016). Lin viimeisin kuratoima näyttely oli Hongkongissa toimivan Tai Kwun Contemporary -ohjelmakokonaisuuden avajaisnäyttely Dismantling the Scaffold vuonna 2018.

Christina Li kuratoi taiteilija Shirley Tsen näyttelyn Hongkongin paviljonkiin vuoden 2019 Venetsian biennaalissa. Hän on kirjoittanut lukuisiin nykytaiteen alan julkaisuihin: Artforum, Art Review Asia, LEAP, Parkett, Spike ja Yishu Journal of Contemporary Art. Li työskentelee parhaillaan yhdessä Kasper Königin ja Hamza Walkerin kanssa Art Baselin 50-vuotisjuhlavuosiprojektin parissa.

“Olen seurannut Pilvi Takalan periksiantamatonta työskentelyä yli vuosikymmenen ajan. Olen iloinen ja nöyrä päästessäni jatkamaan yhteistyötä ja edistämään Pilvin rohkeaa visiota tässä tulevassa projektissa”, Li kertoo.

 

Näyttelyn toteuttaja

Frame Contemporary Art Finland tilaa ja tuottaa Suomen näyttelyn Venetsian taidebiennaaliin. Framen tehtävänä on vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää yhteistyötä ja vuorovaikutusta kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten välillä. Frame toimii myös nykytaiteen tiedotuskeskuksena. Joka toinen vuosi järjestettävä Venetsian taidebiennaali on Framen suurin kansainvälinen hanke.

Näyttelyä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Venetsian taidebiennaali

Venetsian taidebiennaali perustettiin 1895 ja se on maailman vanhin ja tärkein nykytaiteen biennaali. Vuonna 2019 biennaaliin osallistui 89 maata. Suomi on yksi 29 maasta, jolla on oma paviljonki Giardinissa, biennaalin historiallisessa paviljonkipuistossa. Venetsian biennaalissa vieraili vuonna 2019 yli puoli miljoonaa kävijää.

Seuraa meitä

Facebook: Frame Conteporary Art Finland
Instagram: @frame_finland
Twitter: @framefinland

#pilvitakala
#framefinland
#finlandinvenice2021

 

Kuraattori Christina Li ja taiteilija Pilvi Takala Helsingissä 2020. Kuva: Ida Enegren.