03/06/2015

Uutiset

Performanssi valtasi Helsingin: Timantit ja helmet

Kesäkuun ensimmäiessi_kausalainen_performanssitaiteilija2014sen päivän iltana MUU Galleriassa juhlittiin kuvataiteilija Essi Kausalaisen ja Helsingin kaupungin rakentamispalvelun Staran lähes vuoden kestänyttä Timantit ja helmet -performanssia. Juhlassa esiteltiin video- ja esinedokumentaatio, joka valmistui vuoden aikana Staran eri toimipisteissä.

Performanssissa nykytaide valtasi Helsingin, ainakin hetkeksi. Timantit kulkivat pitkin kaupunkia, helmet upposivat kairausreikiin, ammattilaisten työt kietoutuivat toisiinsa ja myös kaupungin elämään projektin kuluessa – ja itse asiassa performanssi jatkuu edelleen. Juhlan tuoksinassa sana raikas toistui useampaan otteeseen. Rohkeuskin mainittiin.

Sosiaalista veistämistä

”Ammattilaisemme saivat uusia ja raikkaita näkökulmia omiin tekemisiinsä. Heidän työnsä on osaltaan jatkuvaa performanssia: se tapahtuu, jatkuvasti ja joka puolella”, hymyili Staran tiedottaja Kirsikka Mattila kuvaillessaan prosessia.

Myös taiteilija itse kertoi suuntautuneensa uudella tavalla: ”Projekti kutsui minut puhumaan taiteesta toisin. Itselleni tuttu taidepuhe piti jättää syrjään, oli löydettävä uusi tapa sanallistaa sitä, mitä teen.” Hän kiittää kanssataiteilijoitaan: ”Staralaiset ottivat minut vastaan hienosti, tätä tehdessä vallitsi anteliaisuuden ilmapiiri.” Kausalainen on jo valmistautumassa seuraavaan projektiin, jota hän työstää syksyllä Suomen Lontoon instituutin, Framen ja HIAPin yhteistyönä syntyneessä residenssissä Wysing Arts Centressä Cambridgessa.

Projektin tuotti MUU ry, ja se toteutui Valtion taideteostoimikunnan tilausteoksena. Tilaajan edustaja, taideteostoimikunnan jäsen Merja Puustinen iloitsi siitä, että rohkea projekti onnistui: ”Performanssin ja tilataiteen tuominen julkisiin tiloihin on vaikeaa taiteenlajien ominaislaadun vuoksi. Tässä sosiaalisen kairauksen tuloksena syntyi sosiaalinen veistos, josta jää myös katsottavaa.”

Juhlan jälkeen

Juhlan jälkeen Timantit ja helmet -performanssista valmistettu video- ja esinedokumentaatio siirtyy Staran Ilmalan pääkonttorin aulaan – joksikin aikaa.

Kausalaisen työ on toteutettu osana kansainvälistä Performanssiportfolio-hanketta, jota on tukenut Visuaalisen taiteen keskus Frame. Performanssiportfolio on dokumentaatiomateriaaliin pohjautuva taiteilijoiden tuotantoa esittelevä dvd-portfolioiden sarja. Alkujaan se luotiin tukemaan taiteilijoiden työn markkinointia, mutta portfoliot ovat osoittautuneet myös erinomaisiksi keinoiksi esitellä taiteilijoita ja heidän työtään sekä kansallisille että kansainvälisille yleisöille.

Essi Kausalainen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka on opiskellut performanssia ja esitysteoriaa Turun Taideakatemiassa ja Teatterikorkeakoulussa Helsingissä. Kausalaisen teoksia on ollut esillä muun muassa Malmö Moderna Museetissa, Frankfurter Kunstvereinissä, Roskilden Nykytaiteen museossa, Nikolaj Kunsthallessa (Kööpenhamina) sekä Kunstraum Bethanienissa (Berliini).

Stara puolestaan on Helsingin kaupungin oma rakentamispalvelu – rakentamisen, ympäristönhoidon ja logistiikan moniosaaja, joka on pitänyt Stadista huolta itsenäisenä virastona vuodesta 2009 noin 1 500 ammattilaisen voimin.

Katso video, salasana Stara.

Kuvassa Essi Kausalainen Staran kilpipalvelussa. Kuva: Sinem Kayacan.