16/09/2014

Uutiset

Ornamo julkaisi tutkimuksen taiteen markkinoista

Teollisuustaiteen liitto Ornamo on julkaissut tukimuksen suomalaisen taiteen markkinoista. Taiteen markkinatutkimuksessa tarkastellaan sekä nykytaiteen moninaista kenttää että sen kehitystarpeita.

Teemu Järvi IllustrationsOrnamon tutkimuksen mukaan taiteen ostaminen koetaan vaikeaksi. Tutkimuksesta selviää, että suomalaiset ovat kiinnostuneita taiteesta ja haluaisivat ostaa sitä, mutta taidemaailma ei palvele koko kansaa vaan keskittyy taiteen suurkuluttajiin.

Taide ja taiteesta kiinnostuneet eivät kohtaa toisiaan. On surullista, että jopa 83 % suomalaisista kokee, että taiteen ostaminen on vaivalloista ja monimutkaista. Taide koetaan etäiseksi ja pienen sisäpiirin harrastukseksi. Moni on sitä mieltä, että taide kohtaa vain vanhempia varakkaita suomalaisia, toteaa Ornamon taiteen asiantuntija Anna Rikkinen.

Taiteen markkinatutkimuksen määrällisen osion on toteuttanut Taloustutkimus ja laadullisen osion Kopla Helsinki. Tutkimukseen vastasi toukokuussa 2014 yli 1 000 suomalaista. Taiteen markkinatutkimus on saanut Hämeen Ely-keskuksen myöntämää Euroopan sosiaalirahaston tukea.

Katso tutkimuksen koko raportti, tiivistelmä ja graafit Ornamon verkkosivuilta: www.ornamo.fi/taiteenmarkkinatutkimus

Kuva: Teemu Järvi. Valokuva: Kaisa Rautaheimo.