19/02/2014

Uutiset

Opetus- ja kulttuuriministeriö leikkaa liki neljänneksen kuvataiteen kansainvälistymiseltä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 17. helmikuuta 2014 tekemällään päätöksellä leikannut kuvataiteen kansainvälistymiseen vuodelle 2014 suunnatusta avustuksesta 23%. Leikkaus kohdistuu Frame-säätiöön, joka edistää suomalaisen taiteen kansainvälisyyttä jakamalla apurahoja ja tekemällä kansainvälisiä hankkeita yhteistyössä nykytaiteen alan toimijoiden kanssa. Lisäksi Frame on aloittamassa toimintaansa kuvataiteen tiedotuskeskuksena.

-On selvää, että osallistumme kaikkien muiden tavoin säästötalkoisiin ja olimme jo varautuneetkin siihen. Leikkauksen suuruus oli kuitenkin täysin odottamaton ja vaikeuttaa toimintaamme kohtuuttomasti, sanoo Framen johtaja Raija Koli. Erityisen ongelmallista on, että päätös tulee näin myöhään.

Liki neljänneksen yllätysleikkaus on huono viesti sekä suomalaiselle kuvataidekentälle että kansainväliselle kumppaniverkostolle. Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2012 perustama Frame-säätiö aloitti varsinaisen toimintansa viime vuonna. Leikkaus toimenpannaan juuri, kun henkilökunta on aloittanut täysimääräisenä ja säätiön varsinainen toiminta on vasta käynnistynyt. Se kertoo lyhytjänteisestä kulttuuripolitiikasta, jolla on vaikea rakentaa suomalaisen kuvataiteen kansainvälistä menestystä tai Suomi-kuvaa maailmalla juuri nyt, kun kansainvälistymisen välttämättömyyttä julkisessa keskustelussa erityisesti korostetaan.

-Framella on ainutlaatuinen tehtävä suomalaisen kuvataiteen kansainvälistäjänä. Framen toimintaan nyt kohdistetun leikkauksen vaikutukset ulottuvat yksittäisten taiteilijoiden uramahdollisuuksista ja toimeentulosta alan muiden toimijoiden kansainväliseen toimintaan. Investointi kuvataiteen vientiin poikii taiteilijoille lisää töitä, toteaa Framen hallituksen puheenjohtaja, professori Jan Kaila.

Opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavun leikkausta koskeva päätös osuu samalle viikolle, jolloin Frame ja yli viisikymmentä suomalaista galleristia ja kuvataiteilijaa edustavat Suomea kansainvälisillä ARCOmadrid-taidemessuilla ja sen oheistapahtumissa. #FocusFinland-hanke on kaikkien aikojen suurin suomalaisen kuvataiteen vientiponnistus, jonka tarkoituksena on toimia lähtölaukauksena toimialan hankintalogiikan edellytysten parantamiselle.

ARCO on Framen tämän vuoden suurin kansainvälinen tapahtuma. Koska leikkauspäätös tulee näin myöhään, tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että loppuvuoden hankkeet joudutaan ajamaan alas.