08/05/2018

Uutiset

Miracle Workers Collective edustaa Suomea Venetsian taidebiennaalissa 2019

Miracle Workers Collective toteuttaa vuoden 2019 Venetsian taidebiennaalin Suomen Alvar Aalto -paviljongin näyttelyn. Kollektiivin perustajajäseniin kuuluvat kuraattori Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, taiteilija ja aktivisti Outi Pieski, avustavat kuraattorit Giovanna Esposito Yussif ja Christopher Wessels sekä tilasuunnittelija Lorenzo Sandoval

“On suuri kunnia työskennellä kollektiivina ja kollektiivissa, jonka nämä älykkäät ja uutterat yksilöt muodostavat. Kollektiivi kuvittelee ja toteuttaa Suomen Alvar Aalto -paviljonkiin kohtaamisten ja diskurssien, neuvottelun ja sovinnon, kitkan ja kuntoutuksen tilan, jossa estetiikka ja etiikka elävät rinnakkain”, sanoo kuraattori Bonaventure Soh Bejeng Ndikung.

Näyttelyn lisäksi Miracle Workers Collective tuottaa Venetsiaan sarjan tapahtumia, joissa kollektiivin toiminta manifestoituu performatiivisin, diskursiivisin, elokuvallisin ja äänellisin keinoin. Toteutuksessa ovat mukana muiden muassa vapaa kirjoittaja ja kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim, kirjoittaja ja elokuvantekijä Khadar Ahmed, kirjoittaja ja elokuvantekijä Hassan Blasim, koreografi Sonya Lindfors, nykytaiteilija ja muusikko Leena Pukki, nykytaiteilija ja aktivisti Martta Tuomaala, kuvaaja Christopher L. Thomas sekä tarinankertoja Suvi West.

“Jos ajatellaan, että ihmiset ovat olleet tekemisissä sen kanssa, mikä on mahdollista, ja että ‘tämän päivän maailma on tällaisten, ihmisten luomien mahdollisten asioiden tulos’, kuten Sun Ra on sanonut, niin millaisia tuloksia syntyisi, jos kuviteltaisiin ja oltaisiin tekemisissä mahdottoman kanssa?” kollektiivi kysyy.

 

Avoin haku 

Frame etsi näyttelyehdotuksia 2019 Venetsian taidebiennaaliin avoimella haulla. Viisihenkisen tuomariston muodostivat Salzburgin modernin taiteen museon johtaja Sabine Breitwieser, kuraattori Natasha Ginwala, taiteilija Terike Haapoja ja Helsingin taidemuseon HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila. Framen toimitusjohtaja Raija Koli toimi tuomariston puheenjohtajana. “Ehdotus tuo uuden ja innovatiivisen lähestymistavan suomalaiseen taidemaailmaan ottaen kantaa myös pakottaviin kansainvälisiin kysymyksiin”, toteaa tuomaristo päätöksestään.

 

Tilaaja

Frame Contemporary Art Finland tilaa ja tuottaa Suomen näyttelyn Venetsian taidebiennaaliin. Framen tehtävänä on vahvistaa suomalaisen nykytaiteen asemaa sekä edistää yhteistyötä ja vuorovaikutusta kotimaisten ja ulkomaisten nykytaiteen ammattilaisten välillä. Frame toimii myös nykytaiteen tiedotuskeskuksena. Joka toinen vuosi järjestettävä Venetsian taidebiennaali on Framen suurin kansainvälinen hanke.

Näyttelyä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Venetsian taidebiennaali

Venetsian taidebiennaali perustettiin 1895 ja se on maailman vanhin ja tärkein nykytaiteen biennaali. Vuonna 2017 biennaaliin osallistui 86 maata. Suomi on yksi 29 maasta, jolla on oma paviljonki Giardinissa, biennaalin historiallisessa paviljonkipuistossa. Venetsian biennaalissa vieraili vuonna 2017 yli 600 000 kävijää.

 

Lisätietoja

Johtaja Raija Koli, Frame Contemporary Art Finland, +358 44 728 9938, raija.koli@frame-finland.fi

Kuraattori Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, +49 1762 8781 966, ndikung@gmail.com

Avustava kuraattori Giovanna Esposito Yussif, +358 45 196 5077, giovanna.ey@gmail.com

 

Lehdistö

Viestintäpäällikkö Laura Boxberg, Frame Contemporary Art Finland, +358 44 739 6079, laura.boxberg@frame-finland.fi

Lehdistökuvat ja biografiat

frame-finland.fi
#framefinland
#finlandinvenice2019

Kuva: Miracle Workers Collectiven perustajajäsenet Outi Pieski, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Giovanna Esposito Yussif, Christopher Wessels ja Lorenzo Sandoval.