10/10/2013

Uutiset

Milja Laurilan kuvat valottavat muistin arvoitusta

Milja Laurila: To remember (bedroom), 2006.
Milja Laurila: To remember (bedroom), 2006.

Milja Laurilan (s. 1982) valokuvan ja muistin suhdetta peilaavia teoksia on esillä Singaporessa näyttelyssä To Remember – The Enigma of Memory. Laurilan ja singaporelaisen taiteilijan Tristan Cain (s. 1985) yhteisnäyttely tarkastelee muistamisen ja kuoleman teemoja. Aiheiden käsittely nousee taiteilijoiden henkilökohtaisista kokemuksista. Näyttely avautui 10. lokakuuta 2902-galleriassa.

Milja Laurila käyttää teostensa pohjana vanhoja, edesmenneen isänsä ottamia perhevalokuvia. Valokuvausta harrastanut isä menehtyi, kun tytär oli 11-vuotias. Laurila halusi unohtaa lapsuusmuistonsa. Taiteilijaa on kiehtonut huomio, että muistojen puuttuminen tekee niistä entistäkin vangitsevampia.

Teossarjassaan To Remember Laurila yhdistää kuvia menneisyydestä ja nykyisyydestä. Usealla valottamiskerralla taiteilija on liittänyt vanhoihin perhevalokuviin muun muassa aikuisiällä otettuja, heijastuksen kaltaisia omakuvia. Kuvien ääriviivattomat hahmot ja haalistuneet värit tuovat esiin Laurilan kokemuksen muistamisesta: taiteilija kuvailee teoksiaan unohtamisen kuviksi. Valokuvat ovat muistoja, joita taiteilija ei pysty täysin tavoittamaan.

Teossarja The Family Album on syntynyt taiteilijan äidin kertomista tarinoista ajalta, jolloin perhe asui neljä vuotta Tansaniassa. Laurilalla ei ole ajasta ainuttakaan muistoa. Isän ottamat kuvat, niiden hahmot ja maisemat, ovat hänelle tunnistamattomia. Laurilan mieleen ovat kuitenkin jääneet perheen diakuvatuokiot ja vanhempien kertomat tarinat.

Teossarjaa varten Laurila pyysi äitiään kertomaan uudelleen Afrikan-kuvien tarinat. Valmiissa teoksissa on jäljellä vain äidin sanat. Kuvat syntyvät katsojan mielessä. Teokset tutkivat kuvan ja sanan vuorovaikutusta sekä valokuvan ja muistamisen suhdetta: voiko valokuva palauttaa muiston vai tuovatko kuviin liittyvät tarinat muiston mieleen.

Visuaalisen taiteen keskus Frame on tukenut näyttelyä.

 

Milja Laurila on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2010. Hänen töitään on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja Euroopassa vuodesta 2004.

Milja Laurilan ja Tristan Cain näyttely To Remember – The Enigma of Memory on esillä 2902-galleriassa, Singaporessa, 10.10.–9.11.2013

Lue lisää taiteilijasta

Vieraile gallerian nettisivulla