23/02/2016

Uutiset

Mats Stjernstedt valittiin Pohjoismaisen paviljongin kuraattoriksi

Mats Stjernstedt. Kuva: Åsa Lundén/Moderna Museet.
Mats Stjernstedt. Kuva: Åsa Lundén/Moderna Museet.

Ruotsalainen kuraattori ja Oslossa toimivan Kunstnernes Husin taiteellinen johtaja Mats Stjernstedt on valittu Norjan, Ruotsin ja Suomen yhteisnäyttelyn kuraattoriksi Pohjoismaisessa paviljongissa Venetsian 57. kansainvälisessä taidebiennaalissa 2017. Näyttelyn myötä kolme pohjoismaata palaavat jälleen yhteistyöhön yhdessä biennaalin suurimmista paviljongeista.

Näyttelyn tuottavat vuorovuosina kunkin maan biennaaliedustuksesta vastaavat organisaatiot: vuonna 2017 vastuussa on Ruotsin Moderna Museet, 2019 Suomen Visuaalisen taiteen keskus Frame ja 2021 Norjan Office for Contemporary Art (OCA). Vetovastuussa oleva maa valitsee itsenäisesti näyttelyn kuraattorin. Kaikki kolme maata ovat näyttelyissä tasapuolisesti esillä.

Mats Stjernstedt on toiminut Kunstnernes Husin taiteelllisena johtajana Oslossa vuodesta 2011. Hän on kuratoinut 1990-luvulta alkaen lukuisia kansainvälisiä näyttelyitä.

”Olemme innoissamme Mats Stjernstedtin valinnasta Pohjoismaisen paviljongin kuraattoriksi 2017. Hän on loistava kuraattori, joka tunnetaan paitsi kyvystään tuoda esiin olennaisia ja kiinnostavia näkökulmia tästä ajasta, myös laajasta nykytaiteen tuntemuksestaan erityisesti Pohjoismaissa. Olemme myös hyvin iloisia aloittaessamme jälleen yhteistyön naapureidemme Norjan ja Suomen kanssa”, sanoo Moderna Museetin johtaja Ann-Sofi Noring, joka toimii Pohjoismaisen paviljongin komissaarina vuonna 2017.

”On kunnia ja haaste tulla pyydetyksi mukaan Pohjoismaisen paviljongin näyttelyyn. Arvostan, että tämä tehtävä uskotaan minun hoidettavakseni ja odotan mahdollisuutta yhdistää kokemukseni uuteen tutkimukselliseen työhön tulevina kuukausina. Odotan innolla pääseväni esittelemään Pohjoismaissa aktiivisesti työskenteleviä taiteilijoita Venetsian taidebiennaalin puitteissa”, Mats Stjernstedt sanoo.

”Olen todella iloinen, että Norja, Ruotsi ja Suomi aloittavat jälleen yhteistyön Pohjoismaisessa paviljongissa. Yhteisnäyttelyt yhdessä Venetsian biennaalin seuratuimmista paviljongeista tarjoavat ainutlaatuisia tilaisuuksia sekä pohjoismaisille taiteilijoille että muille mukana oleville nykytaiteen asiantuntijoille”, sanoo Framen johtaja Raija Koli.


Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Heljä Franssila, Frame, helja.franssila@frame-finland.fi, 044 728 9908


Mats Stjernstedt

Mats Stjernstedt syntyi 1968 Gävlessä, Ruotsissa. Hän työskentelee Oslossa toimivan Kunstnernes Husin johtajana. Stjernstedt johti Index-nykytaidesäätiötä Tukholmassa vuosina 2001–2009. Stjernstedt opiskeli taidehistoriaa Lundin yliopistossa, ja hän on kuratoinut lukuisia näyttelyitä ja projekteja 1990-luvun puolivälistä lähtien. Hänen johtajakaudellaan Kunstnernes Hus on esittänyt taiteilijoita kuten Hans-Peter Feldmann, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, David Lamelas, Elise Storsveen & Jon Gundersen, Marianne Heier ja Lars Laumann (kaikki näyttelyt on yhteisesti kuratoitu Ida Kierulfin kanssa). Hänen kansainvälisiä projektejaan ovat muun muassa Harun Farocki: 7 Films (Point Centre for Contemporary Art, Nicosia, 2013), Dora Garcia: I am a Judge (Kunsthalle Bern, 2010), Maria Lindberg: Run Like Hell (Turku Art Museum, 2009) ja Annika Eriksson (Dak’Art: African Contemporary Art Biennale, Dakar, 2008). Stjernstedt on toiminut myös taidekriitikkona Aftonbladetissa, ArtForumissa, Flash Artissa sekä Art + Textissä.

Pohjoismainen paviljonki

Pohjoismaisen paviljongin on suunnitellut norjalainen arkkitehti Sverre Fehn (1924–2009). Rakennus valmistui 1962, ja sitä ovat siitä lähtien käyttäneet yhteistyössä kolme Pohjoismaata: Norja, Ruotsi ja Suomi. Rakennus sijaitsee Tanskan ja Yhdysvaltojen paviljongin välissä Giardinin päänäyttelyalueella Venetsiassa. Kolmen viime biennaalin ajan (2011, 2013 ja 2015) kolme maata ovat esittäneet paviljongissa omia näyttelyitään vuorovuosin. Maat ovat sopineet toteuttavansa seuraavan kolmen biennaalin 2017­­–2021 näyttelyt jälleen yhteistyössä ja kaikkien maiden taidetta tasapuolisesti esittäen