04/12/2018

Uutiset

Marja Helanderin lyhytelokuva Sundancen elokuvajuhlien kilpailuun

Marja Helanderin lyhytelokuva Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut (2018) on valittu Sundancen elokuvajuhlien kansainväliseen lyhytelokuvakilpailuun. Sarjaan valittiin yhteensä 20 teosta. Yhdysvaltojen merkittävimpiin ja suurimpiin kuuluva elokuvafestivaali järjestetään Park Cityssä Utahissa 24. tammikuuta–3. helmikuuta 2019.

Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut on lyhyt tanssielokuva. Jokseenkin melankolisen tarinan esiintyjät ovat kaksi nuorta saamelaista balettiopiskelijaa: Birit ja Katja Haarla. Teos tutkii saamelaisalueiden omistajuuden takana piileviä syvempiä kysymyksiä.

”Sundance on independent-elokuvien vanhin ja tärkein areena ja samalla Pohjois-Amerikan suurimpia ja arvostetuimpia elokuvafestivaaleja”, kertoo AV-arkin ohjelmakoordinaattori Tytti Rantanen. ”Helanderin teoksen valinta viralliseen lyhytelokuvakilpasarjaan viestii siitä, että elokuvan ansiot puhuttelevat laajempaakin yleisöä.”

”Olen todella iloinen ja otettu koko meidän työryhmämme puolesta tästä hienosta mahdollisuudesta näyttää Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut Sundancen elokuvajuhlilla. Toivon tietenkin, että näytökset siellä avaavat uusia ovia ja yhteyksiä kaikille elokuvan teossa mukana olleille ja antavat pontta jatkaa työskentelyä liikkuvan kuvan parissa. Ja ainahan on mahtavaa päästä viemään saamelaista – ja kotimaista – elokuvaa maailmalle!”, kommentoi Helander valintaansa.

Marja Helander (s. 1965) on saamelainen valokuva- ja videotaiteilija. Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut on palkittu Tampereen elokuvajuhlilla kotimaisen kilpailun lyhytelokuvasarjan pääpalkinnolla sekä Risto Jarva -palkinnolla. Loppuvuodesta 2018 Helanderin elokuva palkittiin Toronton ImagineNative Film + Media Festivalilla parhaana kokeellisena teoksena sekä Murmanskin Northern Character Film & TV Festivalilla parhaana lyhyenä fiktioelokuvana.

Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia ja havainnoimaan erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Helanderin videoteokset ovat humoristisia ja tarkastelevat leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa. Helander toimii myös Mäntän kuvataideviikkojen vuoden 2019 kuraattorina.

Lisätiedot: AV-arkki