10/12/2018

Uutiset

Lönnströmin taidemuseo on valinnut Raimo Saarisen teoksen museon seuraavaksi nykytaideprojektiksi

Vuodesta 2016 alkaen Lönnströmin taidemuseo on toteuttanut nykytaiteen projekteja tiiviissä yhteistyössä kuvataiteilijoiden kanssa. Avoimen haun kautta valittavan nykytaideprojektin toteuttamiseen ja taiteilijakorvaukseen varattiin tällä hakukierroksella 100 000 euroa.

Lönnströmin taidemuseo valitsi seuraavaksi toteutettavaksi nykytaideprojektikseen kuvataiteilija ja kuvanveistäjä Raimo Saarisen (s.1984) Kelluva saari -teoksen.

Kelluva saari on luontoa jäljittelevä veistos: ”Teos jatkaa taiteellista tutkimusprojektiani kasveja hyödyntävän kuvanveiston parissa”, kertoo taiteilija. ”Ulkoapäin katsottuna rakentamani tekosaari näyttää melko tavalliselta saarelta, vain sen liikkuminen ja keinuminen aallokossa paljastavat, että tässä saaressa on jotakin outoa.” Merenrantojen muutokset ja sitä kautta maiseman muutos ovat maailmanlaajuinen ilmiö. Muutokset voivat tapahtua pikkuhiljaa maa-alueen laajentumisen myötä tai vaikka uuden keinotekoisen rakennelman muodossa. Joissakin visioissa suunnitellaan kokonaisia kaupunkeja rakennettavaksi mereen.

Keskeisimpiä Kelluva saari -teoksen herättämiä kysymyksiä ovat ilmastossa ja ympäristössä tapahtuvat ihmisen aiheuttamat muutokset. ”Miten me muokkaamme omaa ympäristöämme ja missä kulkevat ne rajat, jotka yksilötasolla hyväksymme? Mikä on keinotekoisen ja rakennetun tai muokatun luonnon ero? Mitä me kutsumme luonnoksi ja mikä rajautuu luonnon määrittelyn ulkopuolelle?”, kysyy taiteilija.

”Raimo Saarisen Kelluva saari jatkaa museomme valitsemien nykytaideprojektien linjaa, joissa tavoitteena on herättää laajaa keskustelua ja vaikuttaa ihmisten ajatteluun”, kertoo Lönnströmin museoiden johtaja Jenny Valli. ”Lisäksi tämä projekti edellyttää erittäin tiivistä yhteistyötä yrityksen kanssa, joka on erikoistunut kelluviin rakenteisiin. Odotamme innolla myös tämän yhteistyön mahdollisuuksia.”

Keinotekoinen, luontoa jäljittelevä saari saa kasvillisuutensa sekaan myös muutamia yksittäisiä hieman eksoottisempia kasveja lisäämään saaren veistoksellisuutta ja unenomaisuutta. Utopistinen paratiisisaari sijoitetaan mereen lähivuosina. Tarkempi paikka varmistuu prosessin aikana, sillä Saarinen ja museo aloittavat projektin parissa työskentelyn vuoden 2019 alussa.

Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä Lönnströmin taidemuseon YouTube-kanavalta seuraavan linkin kautta:
www.youtube.com/watch? v=U8PWTCdokgU


Lönnströmin taidemuseo

Lönnströmin taidemuseota ylläpitää Teresia ja Rafael Lönnströmin Säätiö jonka tarkoituksena on kuvataiteen edistäminen. Taidemuseo luopui tiloistaan vuonna 2015 ja toimii nykyään seinättömänä museona, näin ollen Lönnströmin taidemuseo keskittyy vuosittain toteuttamaan nykytaideprojekteja yhdessä eri taiteilijoiden kanssa.

Aikaisempia taidemuseon tuottamia projekteja ovat Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen Keskustelupuisto – Peli yhteisestä maaperästä (2018–2020), Jani Ruscican Flatlands (2017–2018) ja taiteilijaryhmä IC-98:n Khronoksen talo (2016–2017).

Artikkelikuva: Maija Astikaisen valokuvat Raimo Saarisesta