01/10/2020

Uutiset

Kuraattorit valittu Framen uuteen tutkimusohjelmaan

Frame Curatorial Research Fellowship on nelivuotinen kansainvälinen tutkimusohjelma nykytaiteen kuraattoreille. Ohjelmassa syvennytään uudenlaiseen kuratoriaaliseen tutkimukseen ja haastetaan kuratoriaalisen ja institutionaalisen työskentelyn totuttuja tapoja. Ohjelma järjestetään yhteistyössä kansainvälisten taideorganisaatioiden kanssa.

Frame sekä vuosien 2021–2022 yhteistyökumppanit alankomaalainen Casco Art Institute ja irlantilainen EVA International -biennaali ovat valinneet kaksi kuraattoria ohjelman kahdelle ensimmäiselle vuodelle. Kuraattorit Ama Josephine Budge ja Nikolay Smirnov aloittavat tutkimusohjelmassa vuonna 2021, kun ohjelma starttaa.

 

A freckled, brown-skinned woman looks intently into the camera, her arms crossed to present her left side. Her black curly Afro hair is glinting in the light and she wears a pleated red dress and red lipstick. She has tortoiseshell, cat-eye glasses on, a gold nose ring and mottled white cowbone earrings.Lontoossa asuva ja työskentelevä Ama Josephine Budge on kirjoittaja, taiteilija, kuraattori ja aktivisti, joka tutkii rodun, taiteen, ekologian ja feminismin risteyskohtia.

Hän on tohtorikoulutettava psykologian laitoksella Birkbeckin yliopistossa Lontoossa, jossa hänen tutkimuksensa haastaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tapahtuvaa ilmastokolonialismia queer- ja dekolonisaatio-näkökulmista. Budge työskentelee yhteistyössä EVA Internationalin ja Framen kanssa.

 

Nikolay Smirnov is a man of about thirty+. He looks Eurasian - something between slav, finno-ugrian and tartarian, dark-haired, with a little gray hair on his temples and six-day stubble. He wears a grey plaid coat and sits in the park

Nikolay Smirnov on Moskovassa asuva ja työskentelevä taiteilija, maantieteilijä, kuraattori ja tutkija. Hän tutkii millä tavoin ajan ja tilan käytäntöjä sekä representaatioita tuotetaan taiteessa, tieteessä, museotoiminnassa ja jokapäiväisessä elämässä.

Smirnovin tutkimus käsittelee maantieteellistä Euraasian aluetta alkemian prosessina, jossa erilaiset ideat, menetelmät, käsitteet ja käytännöt sekoittuvat kuin jättimäisessä geopoliittisessa, -taloudellisessa ja -kulttuurisessa “tislausastiassa”. Smirnov työskentelee yhteistyössä Casco Art Instituten ja Framen kanssa.

 

Yli 200 hakemusta

“Avoimeen hakuun tuli valtava määrä hienoja hakemuksia, joissa vallitseva kuratoriaalinen työ ja tutkimus haastettiin kokeellisella ja kriittisellä tavalla. Molemmat ohjelmaan valituista kuraattoreista  koettelevat kulttuurimaantieteellisiä todellisuuksia sekä kuratoriaalisen tutkimuksen rajoja. Heidän työnsä avaa kuratoinnille myös uusia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia mahdollisuuksia”, sanoo Framen ohjelmapäällikkö Jussi Koitela

Kuraattorit valittiin kansainvälisessä haussa, joka päättyi kesäkuussa 2020. Frame sai 232 hakemusta, joissa käsitteltiin etukäteen annettuja geopoliittisia tutkimuskonteksteja Mapping and Unmapping Geographies ja Local, International and Planetary Fictions.

Ohjelman aikana järjestetään keskustelutilaisuuksia, joissa kuraattorit esittelevät työnsä etenemistä. Tutkimusohjelman päätteeksi julkaistaan lisäksi kirja, johon kuraattorit laativat tutkimuksiaan käsittelevät artikkelit. Seuraava haku ohjelmaan järjestetään vuonna 2022.

Frame Curatorial Research Fellowship -ohjelmaa tukee Koneen Säätiö

Lue lisää valituista ja heidän tutkimusaiheistaan

 


Kuva: Nikolay Smirnov: Religious Libertarians, 2020. Hedi Jaansoo. © Riga Biennale 2020.