05/08/2016

Uutiset

Kuljetuskustannukset ovat suurin menoerä

Saksalainen galleristi vie taiteilija Jaakko Mattilan teoksia Keski-Euroopan taidemessuille. Apuraha auttaa kuljetus- ja kehystyskuluissa.   

”Minulla on saksalainen, Marktoberdorfissa toimiva galleria Arktika, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä vuodesta 2010. Galleria tutustui töihini alun perin tamperelaisen Galleria Himmelblaun kautta.

Galleristi vie töitäni aktiivisesti pienille ja suurille taidemessuille Keski-Eurooppaan. Tänä vuonna taidemessuja on kertynyt kuusi. Viimeisin oli maailman vanhin taidegrafiikan triennaali Grenchenissä Sveitsissä, jossa kaikki teokseni myytiin. Triennaali on siitä erityinen, että se juryttää eli arvioi kaiken tiukoin kriteerein: ei vain gallerioita ja taiteilijoita vaan myös esille tulevat teokset. En ole alun perin graafikko vaan taidemaalari, joten on mukava saada tällaista tunnustusta nimenomaan grafiikan töistäni.

Grafiikan kuljettaminen on paljon helpompaa kuin maalausten, joiden vienti ulkomaille on ylipäänsä tosi hermoja raastavaa. Maalauksille sattuu aina kaikenlaista; niiden yli on ajettu trukilla ja kerran Britannian ja Italian postilaitokset kadottivat maalaukseni matkalle.

Kuljetus ja kehystys ovat suurimmat menoerät taidemessuille osallistumisessa, ja näiden kulujen kattamiseen apurahat ovat tärkeitä. Monelle taiteilijalle osallistuminen voi olla siitä kiinni. Apurahoja jaetaan aika pieniä summia, mutta toisaalta ne jakautuvat niin useammalle tekijälle.”

Teksti: Heljä Franssila

Jaakko Mattilaa haastateltiin marraskuussa 2015.