23/03/2022

Uutiset

Kevät tuo nykytaiteen asiantuntijavieraita Suomeen

Jatkossa Frame kutsuu Suomessa toimivia asiantuntijoita ja organisaatioita toimimaan neuvonantajina ja yhteistyökumppaneina kansainvälisessä vierailijaohjelmassa.

Framen asiantuntijavierailut jatkuvat jälleen tänä keväänä kansainvälisten kuraattoreiden, tutkijoiden ja kulttuurituottajien visiiteillä, jotka toteutuvat sekä paikan päällä että verkossa. Räätälöimme kullekin vierailijalle yksilöllisen ohjelman, jonka avulla he voivat tutustua Suomen taidekenttään ja tavata paikallisia taiteilijoita ja organisaatioita. 

Tänä keväänä Framen asiantuntijavieraisiin lukeutuvat Daría Sól Andrews (vapaa kuraattori, Reykjavík ja New York), Diana Campbell Betancourt (taiteellinen johtaja, Dhaka Art Summit, Dhaka), Christina Gigliotti (itsenäinen kuraattori, Berliini), Sook-Kyung Lee (kuraattori, Tate Modern, Lontoo ja 14. Gwangjun biennaalin taiteellinen johtaja, Gwangju) sekä Miriam Wistreich (johtaja, UKS Young Artists Society, Oslo).

“Olemme iloisia päästessämme jatkamaan Framen asiantuntijavierasohjelmaa tänä keväänä”, sanoo Framen ohjelmapäällikkö Jussi Koitela. “Monien siirtyneiden, peruuntuneiden sekä etänä järjestettyjen tapaamisten jälkeen on hienoa suunnitella vierailuohjelmaa hieman vakaammin. Sen lisäksi, että paikan päällä Suomessa vierailla on mahdollisuus tehdä työhuonevierailuja ja tavata taiteilijoita henkilökohtaisesti, he pääsevät tutustumaan erilaisiin taiteellisen työskentelyn muotoihin näyttelyvierailujen, esitysten ja tapahtumien kautta. Jatkamme toki tapaamisia myös verkossa.”

Vieraille tarjottavat verkostoitumismahdollisuudet järjestää Framen ohjelmatiimi, ohjelmapäällikkö Jussi Koitela ja projektipäällikkö Maikki Lavikkala. Laajentaaksemme ohjelman kattavuutta olemme lisäksi pyytäneet neuvonantajiksi vuosittain vaihtuvia, Suomessa toimivia asiantuntijoita. Tänä vuonna neuvonantajina toimivat kuraattori Selina Väliheikki Oulun taidemuseosta sekä taiteilija Andrea Coyotzi Borja

Jatkossa kutsumme myös muita organisaatioita tekemään yhteistyötä Framen asiantuntijavierasohjelman kanssa. Ensimmäiset yhteistyökumppanit vuonna 2022 ovat Taidemaalariliitto ja Titanik-galleria.

Aloitteen tarkoituksena on kehittää avoimuutta ja jakaa vastuuta vierailijaohjelman sisällöistä yhdessä valtakunnallisten kumppaneiden kanssa. Kukin organisaatio ehdottaa vierailijoita, jotka tekevät työhuonevierailuja paikan päällä Suomessa ja verkkotapaamisten kautta.

Neljä asiantuntijavierasta aurinkoisessa syys-säässä ulkona.

Syksyn 2021 asiantuntijavierailijoita: Andra Silapētere, Mechu Rapela, Ann Mirjam Vaikla ja Lilian Hiob. Kuva: Kira Björklund.