28/04/2014

Uutiset

Katja Tukiaisen, Jani Leinosen ja Teemu Keisterin Luukku-ateljee koettelee taiteen rajoja Budapestissa

Kolme suomalaista kuvataiteilijaa, Katja Tukiainen, Jani Leinonen ja Teemu Keisteri, koettelevat tänä kesänä taiteen rajoja Budapestissa, Unkarissa. Kukin heistä muuttaa vuorollaan kesän aikana Budapestiin työskentelemään paikallisten kanssa ja rakentamaan teoksensa Luukku Atelier -nimiseen pop up -ateljeehen. Ensimmäinen Luukku-näyttely aukeaa yleisölle lauantaina 17. toukokuuta.

Luukku-ateljeena toimiva tila on Unkarin taloudellisessa taantumassa tyhjäksi jäänyt liikehuoneisto, josta taiteilijat muokkaavat projektin ajaksi kokeellisen gallerian ja työpajan. Taiteilijoiden tehtävänä on kyseenalaistaa, kokeilla ja provosoida, joten Luukkuun voi rakentua mitä vain perinteisestä kuvataidenäyttelystä aina osallistavaan performanssiin.

Luukku Atelier, Hajós utca 12, Budapest

 

Katja Tukiainen: Paradis N: Névtelen hősök (Nimettömät sankarit), 17.5.–6.6.2014

Näyttelynsä johdantona Tukiainen järjestää naamioihin pukeutuneiden vapaaehtoisten paraatin. Kulkueen osallistujat kertovat peloistaan ja marssivat unelmiensa puolesta. Kulkue lähtee Luukun edustalta keskiviikkona 14. toukokuuta klo 17.

Katja Tukiainen (s. 1969 Pori) on Helsingissä asuva ja työskentelevä taidemaalari, sarjakuvataiteilija ja kuvataiteilija. Kuvataiteen maisteriksi hän valmistui Kuvataideakatemian maalaustaiteen osastolta 2009 ja aloitti samana vuonna kuvataiteen tohtorin opinnot. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin muotoilun valtionpalkinto ensimmäisenä sarjakuvataiteilijana.

Katja Tukiaisen kotisivut

 

Jani Leinonen: Hunger King, 11.6.–6.7.2014

Helsinkiläinen taiteilija Jani Leinonen (s. 1978 Hyvinkää) on kuvataiteen maisteri. Useat Leinosen työt ovat saavuttaneet poikkeuksellista huomiota, ja hänen taiteensa takana on aina yhteiskunnallinen kannanotto. Viime vuonna Leinonen järjesti Hyvinkäällä Asunnottomuusmessut-taidetapahtuman samanaikaisesti kun paikkakunnalla järjestettiin Asuntomessut. Leinonen muistetaan myös vuoden 2012 tempauksestaan, missä hän kidnappasi McDonald’s-ravintolasta Ronald McDonaldin patsaan.

Jani Leinosen kotisivut

 

Teemu Keisteri: Ex Tempore, 12.7.–3.8.2014

Helsingissä asuva taiteilija Teemu Keisteri (s. 1985 Espoo) on koulutukseltaan valokuvaaja. Keisteri on saanut huomiota Ukkeli-hahmollaan, jota hän käyttää esimerkiksi käsinmaalattujen uniikkien t-paitojen, postikorttien ja astioiden kuvituksina. Keisteri käsittelee kulttuuri-ilmiöitä ja suomalaista elämäntyyliä huumorilla ja käyttää aineistonaan myös itseään ja omaa elämäänsä. Keisterin videotaide on saavuttanut fanijoukon internetissä ja sosiaalisessa mediassa.

Teemu Keisterin kotisivut

 

 

Luukku on Suomen Budapestin-instituutin Finnagoran tämän vuoden pääprojekti. Hankkeen rahoittajina ovat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Alfred Kordelinin säätiö.

Lisätietoja: http://www.finnagora.hu/

 

Kuva: Katja Tukiainen, Teemu Keisteri ja Jani Leinonen. Maiju Saari / Finnagora.