29/09/2015

Uutiset

Kemper Museum avaa suomalaisen nykymaalauksen suurnäyttelyn Kansas Cityssä

Laaja suomalaisen nykymaalauksen näyttely Dark Days, Bright Nights: Contemporary Paintings from Finland avautuu perjantaina 2. lokakuuta Kemper Museum of Contemporary Artissa Kansas Cityssä. Näyttelyn on kuratoinut Kemperin johtaja Barbara O’Brien.

Dark Days, Bright Nights esittelee 43 tyylillisesti erilaista ja visuaalisesti häikäisevää teosta. Mukana olevat 13 taiteilijaa edustavat suomalaisia taiteilijasukupolvia toisesta maailmansodasta nykytekijöihin.

Näyttelyn nimi viittaa Suomen talven pitkiin pimeisiin päiviin ja kesän loputtomiin valoisiin öihin.“Matkani Suomessa ovat antaneet mahdollisuuden luoda näkemys ajasta ja paikasta, jossa tuki taiteille on ollut vahva, ja taidemaalarin asema kunnioitettua kulttuurityöläisenä on helposti havaittavissa”, kertoo Barbara O’Brien.

Kaikki näyttelyn taiteilijat ovat syntyneet Suomessa, missä osa heistä asuu ja työskentelee edelleen. Muita asemapaikkoja ovat Berliini, New York ja Tukholma. Mukana ovat Jani Hänninen, Heikki Marila, Marika Mäkelä, Jarmo Mäkilä, Rauha Mäkilä, Reima Nevalainen, Leena Nio, Vesa-Pekka Rannikko, Mari Rantanen, Mari Sunna, Nanna Susi, Sirpa Särkijärvi ja Anna Tuori.

Taustoiltaan ja maalaustyyleiltään taiteilijat ovat erilaisia, mutta heitä yhdistävät samanlaiset pyrkimykset kuin Kemper Museumia, jolle on tärkeää tutkia maalaustaiteen sisältämien eleiden traditiota sekä luoda käsitteellinen ja taidehistoriallinen silta 1900-luvun ja 2000-luvun välille niin näyttelyohjelmassa kuin pysyvässä kokoelmassa.

Näyttelyssä eri sukupolvien luomat teokset keskustelevat keskenään. Esimerkiksi Jarmo Mäkilän teokset kertovat toisen maailmansodan jälkeisen Suomen maaseudun tarinoita. Niiden vastapainona toimivat Jani Hännisen nykykaupunkiympäristöjen kuvaukset ja graffitit. Suomalaisille tärkeä luontosuhde näyttäytyy elävästi Sirpa Särkijärven maalauksissa; Vesa-Pekka Rannikko tutkii puolestaan videoinstallaatioissaan ihmisen halua kontrolloida ja manipuloida luontoa.  Anna Tuorin maalauksissa tila valveen ja unen välillä herää eloon.

Näyttelyä ovat tukeneet muun muassa Visuaalisen taiteen keskus Frame, Suomen ulkoasiainministeriö, Suomen New Yorkin konsulaatti, Missouri Arts Council sekä the National Endowment for the Arts.

Dark Days, Bright Nights: Contemporary paintings from Finlad -näyttely on esillä Kemper-museossa 21. helmikuuta 2016 saakka.

Kuva: Sirpa Särkijärvi: Viides sukupolvi, 2011.